Atlanten, etapp 2, dag 6, 3/6

13:00 UTC. Position 49.36N 12.34W
SOG 7,2 knop
COG 49 grader
TWS 19 knop
TWD SW
Distance sailed 983 nm
Distance to Cork Ireland 211 nm.
3,5 m vågor från WSW

Nu är vi nära, känns det som. Tror mig känna lite gödsel i luften eller var nu den lukten kan komma ifrån….
Vår stress att angöra land innan stora stormen har minskat. Dels så funkar vårt tidsschema men så har också väderprognosen blivit snällare. Prognosen på antågande vindar på 50 knops vind är nu betydligt beskedligare 40 knops vind. Lågtrycket rör sig forfarande i förväntad fart och vi i snabbare fart. Så vi kommer att komma in och hinna beställa tänkta revbensspjäll och Guiness på puben, innan vinden kommer :-). Kan bli att vi passerar Cork och går till Waterford som först planerat. Som vanligt beror allt på….
Annars så funkar riggen alldeles utmärkt, men istället så skapade autopiloten lite rabalder i morse. Vi var lite låga i spänning på batterierna och när jag huttrande satte på värmaren så orsakade det ett spänningsfall. Detta fick autopiloten att gå bananas och tappa kompassriktningen. Vanliga kompassen visade 55 grader och kompassen på autopiloten 255 grader. Efter löst problemet/problemen så stod vi länge och funderade på vad för mönster vi skapat med kölvattnet.
Vi är nu ensamma här ute förutom alla fraktfartyg vi möter. Indigo slängde in handduken igår och girade dikt styrbord och är nu påväg till La Coruna nordvästra Spanien. De har gått ca 70 nm mer österut än vi, då de skall upp i Engelska kanalen och hem via Kielkanalen. Hjälpte inte med positivt tänkande. De skulle möta minst 40-50 knops vindar oavsett om de fortsatt, gått till Brest Frankrike eller hängt med oss till puben i Cork Irland. Ibland räcker det inte med att önska Guiness, utan man får nöja sig med lite San Miquel (vilket säkert går att byta mot en god Rioja). Klokt beslut.
Vid skrivande stund 190 sjömil/25 timmar kvar, men blir snarare 30 timmar då vi saktar ner under natten.
Styrman Claes har frivakt och sover välförtjänt efter att serverat en grym kycklinggryta. Jag skall nog fixa lite kaffe och får bestämma mig för en film eller ljudbok.

Måste bara säga att vi älskar vår AIS nu med all fartygstrafik. För Er som inte vet vad det är; AIS är en mackapär som sänder ut sin egen och tar emot andras information om båten och vart man är påväg. Alla båtar som har AIS (krav på båtar över en viss storlek) kommer upp på vår GPS. På så vis vet vi vart fartygen skall och man ser hur vi kommer att mötas. Möter just en tanker med en längd av 200 meter, som heter Navigator Aurora med destination Houston. De har just gjort en tacksam gir så vi passerar varandra på säkert avstånd.

Vid pennan

Skepparn

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Atlanten, etapp 2, dag 6, 3/6

  1. Annette skriver:

    Snart framme!!! Ni är sååå bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.