Mr D’s

Vi har trillat över en icke el/gas krävande, superbra “slow cooker” som vi vill tipsa om.

DSC_0309

Mr D’s består av en stor och en liten rostfri gryta med lock samt en ytterbehållare som liknar en termos. Den är förvånansvärt smidig för att vara stor gryta, med tanke på att kunna stuva undan den osv. Det går att laga mellan 2-8 prortioner beroende om man använder lilla eller stora grytan och det fungerar också att tex laga huvudrätten i stora och koka ris i den lilla samtidigt.

DSC_0311 DSC_0310

Principen är det att man fräser upp, vad man nu lagar, i den stora tjockbottnade kastrullen och tillsätter vätska som minst behöver vara upp till 2/3delar av grytan. Sen sjuder man detta i 5-10 min. Därefter stoppar man ner grytan i ytterbehållaren och stänger. Den ska stå minst 3-4 tim, beroende på vad man lagar, men längre spelar ingen roll. Innan avsegling, gör vi i ordning en “gryta” på morgonen och avnjuter en lagad, varm middag direkt när vi är framme. Så smidigt och bekvämt.

Vi har experimenterat med olika recept. När vi gjorde en gryta på nötkött i kuber, grönsaker och krossade tomater så höll maten ca 68 grader efter 6 tim. Köttet var mört och grönsakerna var kokta men med sin textur i behåll. Den här gjorde vi i den stora grytan och hade alltså mat för flera dagar. Lilla grytan funkar lika bra men ger förstås en mindre mängd mat. Det räckte till en middag och en lunch för oss två. När man använder sej av den mindre grytan så har man kokande vatten i den stora så att det kommer upp till ca 2/3delar på den lilla. Den lilla var efter 4 tim en bra bit över 70 grader. Vill man så kan man också värma på grytan just innan servering.

DSC_0670, Almerímar DSC_0671, Almerímar

Förvaringen under gång, med mat i, är mitt i båten i en Ikea påse. (För säkerhetsskull) Än så länge har det inte läckt, varken ur innergrytorna eller ytterbehållaren trots att vi “lutat” under segling.

Ett tillbehör som vi inte ännu provat är en “brödburk” som det ska gå att laga bröd och kakor i. Hur det funkade får vi återkomma till längre fram. Det är väl främst snabbt bröd vi siktar in oss på eftersom kakor nöter lite för mycket gas.

Till paketet så följer också en receptbok. Det är främst brittiska recept och ingenting som vi egentligen tycker om. Lite idéer går det att få men vi har gjort egna, mer “svenskinspirerade” recept istället.

Fördelen med den här “slow cookern” är att det som sagt inte behövs el och även drar minimalt med gas och sen blir det fantastiskt gott också. Det finns färdig varm mat när man är trött och hungrig efter en segling.

Den här grytan blev vi tipsade om av våra brittiska vänner och vi beställde den också från UK. Vi hade dock lite besvär att få ner den till Spanien, där vi då befann oss. Vi beställde genom Green-shopping. Först ville inte företaget skicka utomlands, de ville ha en UK adress, så då fixade vi det. Sen knorrade de lite eftersom det var ett utländskt kort men sa ok tillslut. Några av våra  båtkompisar har efter oss fått Mr D’s skickade utomlands. Vet dock inte vilken site de beställde från.

Vi är som sagt supernöjda och kommer att använda vår Mr D’s även hemma sen.

Uppdatering: Brödbakning.

DSC_0196

Då har vi även provat att baka bröd i “brödburken” och det gick över förväntan. Följde receptet “Doris Grant’s No Knead Bread” som fanns i receptfoldern. Brödet fick stå över natten. På morgonen hade vi ett riktigt gott och ljummet bröd. Stoppade som hastigast in det i ugnen för att få till en yta. Ska experimentera lite mer med olika egna recept framöver.

DSC_0199 DSC_0201

Här är några länkar.

http://www.green-shopping.co.uk/mr-d-s-thermal-cooker-and-cookbook.html

http://mrdscookware.com

http://www.thethermalcook.com

Det här inlägget postades i "Fiffigheter", Vi rekommenderar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.