10.000 nyanser av grönt.

Ni kan tro att det blev ett kärt återseende efter så många veckor ifrån varandra! Krabban tyckte det var underbart att sova i sin egen säng efter att ha bott i en kappsäck så länge. Men njutningen av sängen var kort och det visade sej bli verkligen blandad kompott för de kommande dagarna. Kaptenen och Krabban hade bestämt att resa runt lite, landvägen, på Irland. Sagt och gjort. En hyrbil införskaffades och sen bar det iväg med tungan rätt i mun. Det är vänstertrafik! Innan vi fick ut bilen så fick vi oss en noggrann genomgång av hur det är det här med att köra på vänster sida.

19389436_10155311704670097_1037410100_n 19398604_10155311704590097_1170839572_n

Kaptenen gjorde det som en infödd men varje morgon när vi startade så var mantrat för morgonen, “vänster, vänster, vänster…” Så vart gick färden då? Vi tänkte oss att åka lite allmänt oplanerat runt ön men sen råkade Krabban läsa kartan och fick syn på “Tipperary”. “ Men allvarligt, alltså dit måste vi bara åka!” tyckte Krabban och Kaptenen hängde på. Ja, och sen blev det så att flera av besöken blev till ställen som var lite välkända till namnet, som Kilkenny, Tipperary, Tullamore….

Det blev ett första stopp i Kilkenny med ett bra hotell och en skön säng. Kilkenny visade sej vara en mysig liten stad, de flesta städer och byar på Irland verkar faktiskt vara charmiga allihop. Vackra gamla slott, byggnader och hus.

DSC_0445, Killkenny DSC_0423, Killkenny DSC_0451

På kvällen slank vi in på ett ställe som visade sej ha gamla historiska anor. Allt det fick vi veta eftersom det turligt nog var en afton med musik och historieberättande. Kul! Kytelers In är från 1323 där Dame Alice Kyteler som en välkänd profil, drev stället. Dame Alice gifte sej med äldre välbärgade män men efter att hennes 4:e (!) man också dött blev hon anklagad för häxeri och dömd till att brännas på bål. Nu bar det sej inte bättre än att hon fick hjälp att fly, troligen till England och sen aldrig hördes av. Det här var ju en skandal av dignitet för biskopen som behövde en skyldig och tyvärr, för den stackars kammarjungfrun, så fick hon helt oskyldig sätta livet till i vad som tros är Irlands första häxbränning.

DSC_0459, Killkenny DSC_0465, Killkenny

Efter gick färden förbi det berömda Tipperary, men Krabban tyckte inte att vägen dit var särskilt lång.

DSC_0468, Tipperary

Efter att ha intervjuat lite människor så verkade det som om det sydvästra hörnet skulle vara det allra vackraste, så dit åkte vi förstås. Vi stannade till för natten i den lilla staden Killarney och hamnade på ett B&B som var Irlands svar på “Faulty Towers”.

DSC_0477, Killarney

Jösses vad vi skrattade. Damen i receptionen var helt i en egen division. Ännu roligare blev det när det visade sej att det bara fanns två rum kvar, ett litet och ett stort. Enda krukset är att det är handikapp toa i det stora rummet, sa damen. Hon propsade på att Krabban skulle titta på rummen och en stund senare kom en skrattande Krabba ner till Kaptenen och meddelade att det trots allt blir det stora rummet. Sen skrattade både Damen och Krabban. Kaptenen fick sej själv ett gott skratt när vi installerat oss. Eller vad säger ni om det här?

19389618_10155311704845097_482152080_n

En trevlig afton med lokala musiker i den fullpackade baren blev det i alla fall och frukosten, ja den serverades också i baren.

Under rundturen på Irland, den här fantastiskt vackra ö, myntade Krabban ett nytt uttryck. “ Irland, ön med 10.000 nyanser av grönt!” Det är verkligen så. Bilderna från Dingle, på det sydvästraste hörnet få tala för sej själv.

DSC_0495, Dingle DSC_0493, Dingle DSC_0523, Dingle DSC_0503, Dingle

Sen får ni gissa vilken stad vi passerade….

“ Det var en Kapten från Frölunda,

som med Krabban tog sej en runda,

om till vänster man köra,

det lätt bli en röra,

men vilken ö vi nu fått beundra.”

Inte den bästa, men det ska föreställa en Limerick, och staden Limerick passerades på vår väg mot Galway.

DSC_0545, Limerick

Galway, längst i väster, är en livfull stad med mycket besökare och studenter. Ett myller av människor och otaliga restauranger och barer men även fina områden. Ser ni flugfiskaren i floden?

DSC_0542, Galway DSC_0555, Galway

Kaptenen passade också på att fylla år i Galway och det var faktiskt också just 2 år sedan vi gav oss iväg på vår resa. Så både kort och lång tid på en och samma gång!

DSC_0538, Galway

På kvällen sprang vi på ett trevligt gäng på en bar, där faktiskt ett par kom från Göteborg med rötter i Värmland. Världen är allt bra liten ibland. Ni kanske undrar hur boendet blev här. Ja, när vi kom fram till vårt bokade (och bekräftade) B&B, så hade det blivit dubbelbokat. Vi blev omdirigerade till ett annat ställe, som i och för sig var helt och rent och trevligt folk men det var lite väl “familjärt”. Det var som att kliva in i en främlings hus och gå upp och ta ett sovrum.

DSC_0536, Galway

Efter att ha sovit på den “strykbrädan” tittade Kaptenen och Krabban på varandra och sa att nu åker vi hem till vår egen säng. På vägen hem passerades lilla Tullamore där det blev en kaffe och en promenad.

DSC_0559, Tullamore DSC_0566, Tullamore DSC_0561, Tullamore

Där efter åkte vi till ett riktigt slott,Kinnitty, och Krabban fick till sin förtjusning äntligen ett äkta “afternoon tea”, och ute på den vackra borggården dessutom.

DSC_0594, Kinnity DSC_0583, Kinnity DSC_0570, Kinnity DSC_0577, Kinnity

Det var rätt snyggt inne också.

DSC_0580, Kinnity

Efter så mycket gott så fick vi ta oss en promenad i omgivningarna innan vi kunde sätta oss och åka hem till Resolute som ligger i hamnen Dun Laoghaire strax söder om Dublin. Fråga oss inte hur det ska uttalas, ingenting på Irland går att uttala! Snart ska Resolute få röra på sej igen då vi ska ta oss upp efter kusten till Belfast där vår goda vän Nicke alias “Joker” ska mönstra på för en tur till några av Scotlands destillerier.

DSC_0502, Dingle

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

7 svar på 10.000 nyanser av grönt.

 1. Annette skriver:

  Så skönt att höra att det är snyggt även på Irland.
  Vi ses snart!

 2. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

  En sån underbar semester ni verkar ha haft! Antar att det inte blir så mycket bad…?

 3. Bo Nilsson skriver:

  Hej på er,

  Ja världen är bra liten ibland. Det var så skoj att träffa er på Tigh Coili tillsammans med några av våra Irländska vänner. Och samtidigt berätta lite om vårt ”båtäventyr” i södra skärgården 😉

  Hälsningar,
  Bosse & Sanna, Fiskebäck

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.