Atlanten dag 10, 16 Maj

13:00 UTC Position 33.42N 44.27W
Fart 6,3 knop motor
Kurs 55 grader
TWS (Sann vind) 12 knop
TWD (sann vind) SE
Seglad distans 1490 sjömil
Avstånd till Horta 815 sjömil.
2,5 m dyning från Nordväst

Vi har haft stiltje ett dygn så det var en fröjd att sätta segel under min nattvakt. Båten är lättdriven så med bara 8 knops vind så loggar vi mellan 5-6 knop (med 60 graders vindvinkel). Låter autopiloten styra på vindvinkel, vilket gör att farten prioriteras. Så min vakt blev tyst vägvinnande njutningsfull med en krydda av en bra film på datorn :-). Tänk vad jobbigt det kan vara.
Nu 10 timmar senare njuter vi fortfarande. Vinden har ökat något till 10-12 knop och loggen visar 6,5-7 knop. Nästan inga vågor bara en swell som kommer från Nordväst, vilket gör att vi gungar inte, vi bara åker upp och ner. Helt sagolikt efter de sista dagarnas rullande och krängande.
I detta lugn blev det rabalder i morse. Lasse var på vakt och vår ”watchcommander” larmade. Men efter lite aktivitet och ropande kunde vi säkerställa att Lasse fanns kvar ombord. Han jobbade febrilt med larm från autopiloten och missade att Watchcommandern samtidigt ”ropade” på attention :-).
Nyckeln ombord är säkerhet och en mycket uppskattad del i detta är vår ”watchcommander”. En avancerad eggklocka som börjar larma lågt på inställd tid och om man inte konfirmerar/nollställer inom 30 sekunder så ökar larmet till 110 db. Vilket garanterat väcker alla i båten. Bra trygghet om värsta scenarier skulle inträffa.
Just nu är största problemet vad vi skall äta till middag. Grilla kött/kyckling/korv/majskolv, eller en god pasta rätt med ugnsfärskt vitlöksbröd…….
Nu låter det som vi bara ligger och lyssnar ljudbok och lapar sol, vilket iofs är en sanning, men här börjar bli kallt (för skepparn; riktigt kallt). Vattentemperaturen är nu nere i 18,8 grader. Utetemperaturen är 22 grader så det känns krispigt efter betydligt lenare temperaturer i Västindien. Igår satte vi t.om på värmaren ett par timmar på kvällen. Natttäcke togs fram till skepparn. Funderingar om att vända har fladdrat förbi…. Vi är sagolikt glada över vårt ”kortkapell” som kommer ner i bakkant av sprayhooden. Gör att vi sitter torrt och någorlunda varmt under nattpassen.

Vid pennan,
Skeppar

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.