Atlanten dag 11, 17/5 2017

13:00 UTC Position 35.10N 41.54W
Fart 6,5 knop
Kurs 70 grader
TWS (Sann vind) 16 knop
TWD (sann vind) SSV
Seglad distans 1655 sjömil
Avstånd till Horta 664 sjömil.
2,0 m vågor från söder

Efter ett par dygn med lätta vindar och ett ”bekvämt” liv ombord så började det i natt att blåsa 15-20 knop vilket håller i sig än. Lite obekvämare men ett tillstånd vi börjar vänja oss vid. Båten håller bra fart. Enligt väderprognosen kommer vi att ha liknande vindar med mindre skiftningar i vindstyrka och vindriktning hela vägen till Horta på Azorerna. Även om detta förstås kan ändras så ser det onekligen lovande ut. Temperaturen fortsätter sjunka. Vattnet är idag 18 grader och har därmed sjunkit 10 grader sedan vi lämnade Västindien. Det är med andra ord inte så lockande att hoppa i havet längre. Det är dock inte så säkert att vi hade hoppat i ändå. Vi passerar hela tiden maneter av arten Portugisisk Örlogsman vilka är rejält giftiga. Dessa maneter ser väldigt speciella ut då en del av deras kroppar sticker upp ur vattnet som ett litet segel.
Vi såg igår eftermiddag den första delfinen på den här resan. Den var dock långt borta. Vi hoppas förstås på fler besök och hoppas även på att få se val.
Vad gör vi då ombord när båten tuffar på timma efter timma med samma vindförhållanden? Kvällar och nätter håller vi oss till vaktpassen så att alla får sina timmar med sömn. Den som har vakt håller ett öga på våra navigationshjälpmedel samt segelsättning och skotning. Den absoluta merparten av styrningen sköter autopiloten. En grymt tjänstvillig apparat som går under namnet ”Brorsan”. Sammantaget gör detta att det under vaktpassen dessa lugna nätter finns mycket tid över till att läsa, lyssna på ljudböcker eller kolla film på datorn. Åtminstone så länge vädret är hyfsat. Dagarna vi hade tidigare med mycket vind innebar en hel del handstyrning och då är det 100% fokus som behövs hela tiden.
Dagtid ägnar vi tiden åt att fixa mat, diska, laga eller fixa saker på båten och liknande sysslor. Måltiderna blir förstås små högtidsstunder och vi har haft riktigt god mat på resan. När hela ens tillvaro lutar och gungar så tar allt exceptionellt lång tid att göra så dagarna fylls utan att vi riktigt förstår hur….

Nu känns det som att vi behöver lite ost, skinka och kryddiga korvar med ett glas rött till lunch. Tar väl en timma eller två att plocka fram…. 🙂

Vid pennan,
Matros Lasseman

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Atlanten dag 11, 17/5 2017

  1. Lisa skriver:

    Alltid lika roligt att läsa om era historier !!!

    KRAM från ett disigt Göteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.