Atlanten, Etapp 2, Dag 3, mot Irland, 31/5 2017

13:00 UTC. Position 44.33N 21.06W
SOG 6,5knop
COG 40 grader
TWS 18 knop
TWD WSW
Distance sailed 512 nm
Distance to Ireland 744 nm.
3 m vågor från SW

Inatt blev det segling i ”Safe mode”. Vi bestämde oss för att köra med enbart spirade försegel under natten eftersom vi visste att det skulle komma en vindpeak. Eftersom man oftast måste lägga på 10-20% på vindprognosen kändes det bra att förbereda natten på detta sätt.

Märkligt detta fenomen hur man sakta vänjer sig vid naturkrafterna som härjar runt omkring oss och som man inte kan rå på utan bara acceptera. Utan några andra likheter tänker jag alltid på den där med grodan som man lägger i en kastrull med rumstempererat vatten. Kastrullen sätts på spisen och värms sakta upp. Grodan märker ingenting förrän det är försent. Hamnar den däremot direkt i kokande vatten reagerar den blixtsnabbt och hoppar ut.
Här sitter man lugnt på vakt och tittar upp på brytande sjöar som är minst 2 meter ovanför huvudhöjd. Oops – där slog en våg visst in över gummibåten och akterdäck – ja,ja, det rinner ju av däcket igen – ingen fara med det. Det gungar lite – kanske svårt att laga någon mat? Ja, ja, vi tar väl lite kallskuret (på bild) idag så får vi se hur vädret blir imorgon. Aj, aj, där gick visst ett vant av i riggen. Ok, vi hittar en lösning på det – hur svårt kan det vara? Vi tar ett backstag till hjälp och kör med en annan segelsättning. Livet går vidare – inga problem – bara utmaningar
För att lugna ev. läsare av detta är vi 2 grodor ombord och det säkerställer förhoppningsvis att vi inte blir kokta ( eller rökta….) utan kan hjälpa varandra ur grytan!

Solen skiner alltid på Atlanten! (Not….)

Salta hälsningar från styrman Classeman

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.