Atlanten

Så, hur var det nu egentligen att segla över Atlanten? Var det som vi hade trott? Det är faktiskt en ganska svår fråga eftersom det känns på ett vis när man är mitt ute och på ett annat vis när vi fått smälta resan lite. Vi hade allt från riktigt finfin och go segling till lite onödigt spännande händelser. Vädret var blandat med allt från stiltje till riktigt mycket vind på 45 knop.

img_4701

Det som var lite förvånande också var att vi hade riktigt knasiga vågor stor del av tiden, där de kom in akter ifrån men från tre olika håll, vilket gjorde livet ombord väldigt obekvämt, ja som att bo i en tvättmaskin stora delar av tiden. Vi fick vara lite finurliga vid till exempel matlagning för att parera rullningarna men nog flög det mat lite hit och dit ibland och då följde en lång och ful “harang” från kocken. I skåpen fanns det också lite märkliga saker för att stoppa störande klirr.

dsc_0973

Ibland kände vi oss som tecknade figurer, ni vet som håller fast sej i en kant för glatta livet medan fötterna fladdrar i luften. Vår lilla Resolute crew fungerade riktigt bra ihop hela tiden och speciellt när det gällde. Vi hade en lite onödigt spännande händelse, vi fick ett roderhaveri mitt i natten där vi hade omkring 35-40 knops vind och rätt stora vågor. Snabbt fick vi ta in seglet och felsöka. Undertiden fick vi ett par rejäla duschar av vågorna. Tur i oturen så var det kopplingen mellan styrningen och rodret, på insidan, som havererat och tack och lov var det lätt att åtgärda och vi kunde sen segla vidare. Resten av resan tittade vi förstås till styrningen i tid och otid. Även storseglet fick sej en “kyss” och är nu tyvärr obrukbart. Man är inte så “kaxig” när sånt här händer men Kaptenen och Matrosen var lugna och trygga medan Krabban naturligtvis fick en “mental härdsmälta”. Dagens ”outfit” har inget att göra med Krabbans nerver men såhär kan man få se ut på Atlanten.

img_0910

Resan över bjöd på roliga händelser också. Till exempel när vi fångade en riktigt stor Mahimahi. Kaptenen och Matrosen fick kämpa och turas om för att få in den och tillslut, för att få död på den, fick fisken en rejäl dos gin i sej. Den dagen blev det fisksoppa.

dsc_0895

Några stiltjedagar har vi haft när Kaptenen och Matrosen passade på att bada på ca 7000 meters djup. Krabban tyckte det verkade alldeles för läskigt och hinkade upp vatten istället. Lite finfin genacker-segling har vi också fått till.

dsc_0899

Sömnen har varit lite si och så i och med allt rullande så för det mesta låg Krabban inkilad i kökssoffan, Kaptenen tvärs över i akterkabinen och Matrosen på diagonalen i förpiken. Maten har räckt mer än väl och vi är rätt imponerade av oss själva över vilka goda middagar vi fått till i gunget. Grönsakerna åt vi upp längs vägen men de som klarade sej bäst var palsternacka, potatis lök och cocktailtomater (!). På Resolute fanns det några “klubbar” som vi var med i; SPV, SPD och SPS, dvs. Spar På Vatten, Spar På disk och Spar på Ström. Vi diskade i saltvatten och försökte göra av med minimalt med vatten även om vi faktiskt duschade ibland också. Totalt så använde vi bara 300 liter vatten + 35 liter “finvatten”.  Sophanteringen gick också fint och när vi kom fram hade vi två “plast insamlare” där vi klippt plast till konfetti samt en soppåse och en med dricka-burkar. Allt organiskt och komposterbart skickade vi i havet.

dsc_0951

Strömmen klarade vi rätt ok men fick stöd-köra motorn någon timme per kväll för att klara natten, vi kostar rätt mycket ström när vi seglar pga alla instrument och autopiloten “Stig-Helmer”. Totalt körde vi 128 motortimmar och med tanke på stiltjen i början så är det ganska bra. Här ser ni vårt ”virriga” röda streck där vi letat efter vindar.

dsc_0948

En hel det squalls hade vi också vilket innebär att det helt snabbt dyker upp ett mörkt moln bakifrån som helt plötsligt har riktigt rejält med vind och regn eller skyfall. Det varar ungefär 10-20 min och är sen borta. Då gäller det att reva snabbt som bara den och ibland bara styra med vinden åt vilket håll som helst. Krabban hade verkligen ingen bra kemi med dessa och enligt Kaptenen och Matrosen var Krabbans mest frekventa ord under resan “Ska vi reva?”

dsc_0917

De sista dagarna kunde man ana en iver att komma fram hos hela besättningen. Det var som en hund som fått vittring av land-lukt och när Matrosen sa “Godmorgon, nu har vi land i sikte” när Krabban kom upp, så var det en strålande glad Krabba som med lite darr på rösten väckte Kaptenen och sa “ Nu har vi land i sikte” och så grät hon en skvätt.

dsc_0967

Sista timmarna in var vi alla glada och det kändes riktigt härligt att tillslut släppa ankaret i en vik utanför Pointe á Pitre på Guadeloupe.  Alltså, tänk att vi seglat över Atlanten. Galet!

dsc_0972

img_4705

 

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

14 svar på Atlanten

 1. MeaDiva skriver:

  Helt galet!! men kul att det funkar 🙂

  Njut av värmen och hälsa min kompis Johan om ni stöter på honom ( S/Y Stella Vita)

  Kramar i massor!
  //Tobias

 2. Karin Kullberg skriver:

  Helt fantastiskt bra jobbat! Krabban du skriver så bra. Det har varit väldigt roligt att följa er och läsa. Fortsätt att ha det toppenbra!!!
  Kramar från Karin och Ronny

 3. Christer Jensen skriver:

  Stort Grattis till imponerande prestation?
  Önskar er alla en riktigt God jul o Gott Nytt År
  Hälsningar
  Christer

 4. Marie Hammarstrand skriver:

  Roligt att läsa om er resa… 🙂
  Önskar er en God Jul & Gott Nytt År !
  Marie

 5. Annette skriver:

  Vilken fantastisk seglats ni gjort!
  Förstår att det är mycket att ta in och smälta!
  Kramar till er alla!!!
  /Annette

 6. Claes "den minst lika avundsjuka" som Lisa ;-) skriver:

  Stort Grattis igen! Kan inte undgå att se att ni faktiskt haft Jultomten med er över Atlanten? Glenns skägg äger….??
  GOD JUL!

 7. Magnus Thölén skriver:

  Fantastiskt bra jobbat av er, det är fortfarande en jäkla bedrift att ta sig över Atlanten. Läskigt med styrningen, men skönt att det löste sig.

  God jul och gott nytt år! Tiina hälsar.

  Kram
  Magnus

 8. Hans Vernhout skriver:

  Congratulations! Interesting to see that you decided to turn right and go for an Atlantic crossing. Have a great time over there!

  We sailed to Sweden (north of Gothenburg) this summer and visited quite a few places you mentioned when we met in St Peter Port in 2015. What a magnificent sailing ground!

  Curious to your new adventures in the Carieb.
  We wish you a warm Christmas and a happy New Year!

  Hans and Lilias
  crew of Saila

 9. Greta skriver:

  So cool!!! What a super adventure! I loved the stories! We wish you a Merry Christmas and that 2017 will come with more conquests and strong emotions! ??

 10. Lisa skriver:

  ÄNTLIGEN !!!
  Måste vara en obeskrivlig känsla när man ser land i sikte!
  Förstår att det måste ta ett tag att smälta allt ni gått igenom 🙂

  Önskar Er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR !!!!

  Kramar från Erik & Lisa

 11. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

  Önskar att jag hade varit med, fast kanske inte hela tiden. Vissa upplevelser är jag mindre avundsjuk på…men ni är så coola och fixar allt galant.
  Gott att ni landat och reflekterat, nu kan ni börja njuta av er bragd!
  Själv skall jag en sväng till Ullared ikväll…

 12. Lola skriver:

  Fantastiskt – ni har gjort det!!?
  Grymt jobbat och välkommen till Karibien – stället man ö-hoppar på några timmar ??⚓️

  Glöm inte att bunkra – de franska öarna har bäst matpriser – kaffe, sylt, korv mm är sveeeendyrt i exvis Grenada.

 13. Graeme & Jayne skriver:

  Well done guys, fantastic. Brilliant blog Katerina, really enjoyed reading all posts. Did you shorten sail overnight? Have a well earned rest then start exploring again. Take care
  Love G & J & Issie. XX

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.