Back in business.

Halloj Skepp o’hoj! Nu är vi “back in business” igen. Det har varit fullt upp på alla håll. Krabban åkte ut på turné med start i Finland för att få riktigt mycket bebis-snooz med lilla Oliver och fick även krama om hans fina mamma o pappa.

dsc_0188 dsc_0202 dsc_0150

Riktigt härliga höstdagar bjöds det på i Helsingfors och så även i både Karlstad och Göteborg. Undertiden kom vikarierna ner och hjälpte Kaptenen att segla ner Resolute till Almerímar i Spanien, där vi låg över vintern förra året. Vikarierna fick uppleva både rejält väder och lite lugnare vindar också.

img_4596

De fick lite “action” i och med ett riktigt åskväder där det tyvärr blev en reva i storseglet, men det är väl sånt som händer på herrseglingar. Krabbans bror hade en fundering om att det kanske är det som är måttet på en “riktig herrsegling”, att man seglar sönder något och det kanske ligger något i det?  Seglet är nu lagat och fixat på förhoppningsvis bästa sätt. Dessutom fick vi, helt gratis, nya “flärpar” insydda i kanten på seglet. (Det är för att det ska vara lättare att se hur seglet jobbar i vinden). Krabban tyckte dock att det var sådär med färgkoordineringen eftersom seglet är vitt och rött medan de nya “flärparna” nu är blå. Sverige bjöd som sagt på finfint höstväder där det promenerades en hel del i Karlstad och Krabban fick rå om yngsta sonen samt träffa mor&far samt bror med familj.

dsc_0210 dsc_0220

Dessutom träffade Krabban på en annan Dennis, den lilla hunden, som också var med på mysiga grillkvällen på Hammarö. Han var nästan lika i-hop-vecklingsbar som Kaptenen när han kryper in i stuvfacken.

dsc_0228 dsc_0227 dsc_0230

Vikarierna, som på bästa sätt hjälpte till att få Resolute i hamn, visade sej även vara suveräna flyttgubbar. I Göteborg skulle ett stort förråd omlokaliseras och vilken fantastisk hjälp Krabban fick av vikarierna Nicke, Fredrik och Lars! Det var ett tufft jobb men det löste sej på bästa sätt. Att det blev två skrapade bilar och en parkeringsbot på köpet är sånt som får räknas in i totala kaoset konstaterade Krabban och Malte.

img_4572 img_4573

När Krabban senare anlände till båten, med galet mycket packning, så var den redan uppe ur vattnet och det var nytt jobb som väntade. Ingen rast och ro minsann!  Det där med packningen förresten. Efter att ha fått skjuts till flyget av goa Nicke, lastat av och automatcheckat in så skulle Krabban lämna in väskorna på “bagage-drop”, men efter som de var lite sena så fick det bli lite lunch, tänkte Krabban. Just som den goda salladen skulle intas höll Krabban på att sätta kycklingen i halsen. En väska fattades!! Tankarna virvlade. Är den borttappad, har någon snott den…..NEJ, den är kvar i Nickes bil!! Krabban slängde sej på telefonen och mycket riktigt så hade den alldeles svarta väskan kamouflerat sej i det alldeles svarta baksätet. Stackars Nicke, det var bara att vända och komma tillbaka. Krabban tyckte så synd om honom och var riktigt sur på sej själv. Tänk att det ska vara så svårt att hålla ordning på alla väskorna! Krabban får nog ta och styra upp sej själv litegrann verkar det som. Tillbaka till varvet och båten så. Nu undrar kanske den som är lite vaken varför vi lyfter båten igen, eftersom det bottenmålades och fixades i våras. Som ni kanske kommer i håg så fick vi en plastsäck i propellern i Grekland och efter det upptäckte Kaptenen att det kom in lite vatten i propelleroljan. Sådant måste åtgärdas och det var därför som Resolute nu lite ofrivilligt åter var på torra land. Mycket riktigt så hittade mekaniker Frank och Kaptenen trådrester av säcken som förstört packningarna. När Resolute nu ändå var uppe så passade vi också på att bottenmåla och fixa sidorna igen. Det är ett superbra ställe att fixa båten på och vi kan bara varmt rekommendera Almerímar för båt-fix.

dsc_0273 dsc_0274

Det var många bekanta ansikten både här och där i hamnen och det kändes riktigt trevligt att vara tillbaka. Till och med JRSK från Göteborg fanns representerade här i form av Johan, Birgitta och Ingrid som seglat ner sin nya båt Carpe Diem till Almerímar. En trevlig utflykt hakade vi också på mitt i allt arbete. Det var ett besök på ett av de tusentals växthus som finns här. Vi missade det under vintern och blev så glada att det nu blev av. Krabban, Kaptenen, K’Dans (som också tagit sej hit för båt-fix) samt några andra svenska seglare tog cyklarna upp för den galet branta vägen. Väl uppe sammanstrålade vi med resten av gruppen och vi var ca 30st tillslut. Växthuset heter Clisol och där fick vi en jätte intressant visning. Det odlar tomater, paprika och gurka i stora växthus. I det här växthuset fanns det ca 20.000 cocktail-tomatplantor.

dsc_0239

Clisol har ett riktigt bra “tänk” för att odla utan bekämpningsmedel. Plantorna odlas inte i jord utan i fiber från kokosnötter. Det är biologiskt nedbrytbart och överskottsvattnet tas omhand för återanvändning.

dsc_0247

För att bekämpa sjukdomar och skadedjur så används insekter i olika steg. Både pyttesmå spindlar, skalbaggar, nyckelpigor används och det är humlor som sköter pollineringen. Fantastiskt är att företag som tidigare hållit på med bekämpningsmedel har t.ex gått till att sköta produktion av insekter istället.

dsc_0265 dsc_0253

Grönsakerna exporteras bl a. till Sverige och ser ni tomater, paprika eller gurka som kommer från Spanien och kooperativet “Vicasol” (där Clisol ingår) så vet ni att det är riktigt bra produkter. En sak var helt löjlig. Clisols grönsaker får inte kallas Eco, fast de är det, eftersom EU har en bestämmelse att Eco produkter måste odla i jord! Ändå är kokosfibern ett steg bättre än jord. Knäppt va?! Riktigt kul att få ha varit där i alla fall och vägen tillbaka till båten var helt klart mycket lättare, när det var nedförsbacke.

dsc_0257

Nu ligger Resolute tillbaka på sin gamla plats i hamnen och Krabban och Kaptenen har fullt upp med att omorganisera för att frigöra stuvutrymme inför bunkringen av mat och annat. Ingen stress för att gå mot Gibraltar verkar de bli eftersom det är en hel del lågtryck som cirkulerar runt omkring. Det gör inte så mycket tycker Krabban som i brist på Sushi försöker äta sej less på en lyxig tonfisk-tapas.

img_4592

Rekordet hittills är fyra på raken. Kaptenen är inte heller sen att hänga på Tapas-racet, så oss går det just ingen nöd på.

dsc_0148

 

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.