Cykeltur och “russel” i hamnen

Det finns många sätt att upptäcka nya platser på. Förutom att promenera så har vi upptäckt att cykel är ett fantastiskt sätt att ta sej fram på. Ja, nu låter det ju som om vi är från 1800-talet och just förstått att cykeln är uppfunnen men faktum är att det inte alltid är så lätt att få med sej cyklar på en segelbåt. En väldigt fiffig uppfinning är då våra, som Landkrabban kalla det, i-hop-vecklingsbara cyklar. Det är cyklar som går att fälla ihop så att de får plats i en liten väska. Mycket smidiga att stuva undan och förvånansvärt bra att cykla på, även för långbenta Seglare, och de har dessutom 6 växlar.

De kommer ju väl till pass när man som vi och våra gäster Nicke o Malin tog en heldags cykelutflykt på Guernsey. Det var rejäla uppförsbackar men efter att ha kämpat upp för så betalade det sej verkligen. Vilka vyer! Vi hittade också stranden där Renoir målade sin berömda “strand tavla” med de bruna toppiga klipporna i bakgrunden. Det blev en fantastisk pick-nick med både baguette, brie och bubbel. Magarna blev mätta men vi kunde knappt se oss mätta på denna storslagna plats. När vi rullade hemåt så fick Nicke bråttom. “Vi måste ju skynda oss så vi inte missar “russel” i hamnen”, sa han.

DSC_0751, Guernsey DSC_0662, Guernsey DSC_0709, Guernsey

“Russel i hamnen” är seglarspråk och betyder att det är båtar som kommer och ska lägga till och andra båtar som går, helt enkelt underhållning i hamnen. På Guernsey var det ju lite speciellt eftersom det är så mycket tidvatten och man måste vänta in tillräckligt mycket vatten för att kunna gå in eller ut ur hamnen. Vi låg  verkligen på första parkett. Vid ett givet tillfälle när vattennivån började stiga så började också “Hamnkaptenen” och hans kollegor att åka fram och tillbaka i flygande fläng för att anvisa platser till de som väntade utanför. Det var med varierande förmågor och precision som båtarna la till eller gick ut. Ibland hade lite för bråttom ut när vattnet ännu inte stigit tillräckligt över “sillen” (tröskeln) varpå de slog i kanten och det smällde förstås till riktigt ordentligt, så för oss och de andra i hamnen var “russel  hamnen” en mycket god underhållning och vi gissar att hamnkaptenerna varje säsong antagligen gjorde ett sträck för varje båt som “tjongade” i sillen.  //K

DSC_0680, Guernsey

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Cykeltur och “russel” i hamnen

 1. AnnikaL skriver:

  Hej, det är roligt att läsa om era äventyr. Ha det så bra på er fortsatta resa. Här är det skön semester. Italien var varmt o skönt i år också. Annika

 2. Annette skriver:

  Härligt att höra att ni fått njuta av lite underhållning ?, men det finns ingen möjlighet att den når upp till det nöjet jag har av att läsa era underhållande noteringar. Fantastiskt trevlig läsning. Tack!

 3. Nicke skriver:

  Hello
  Hoppas allt är bra både med storskotsvagn och ER 🙂
  Ohhhh vad jag längtar tillbaks till ”russlet i hamnen” sittandes med Er och lite gott i glaset
  FANTASTISKT !!!!!

  Ha de BÄST

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.