Dag 7 Atlanten

13:00 UTC. Position 29.27,16N 51.10,88W
Fart 8 knots
Kurs 56 grader
TWS (Sann vind) 22 knots
TWD (sann vind) SW
Seglad distans 1050 sjömil
Avstånd till Horta 1238 sjömil.
3 m vågor från syd.

Vi är så nöjda med seglade distanserna. Vi flyger stundom fram. Idag nytt fartrekord för resan på 12,8 knop. För Er som inte seglar så är det som att köra i 160 km/h med bil, men känslan är mer lik om man gör detta på en hålig grusväg. Nackdelen med mer vind och fart är att det blir obekvämt på båten. Båten åker ryckigt i alla riktningar och kränger ömsom från sida till sida ner till 30 -35 graders lutning. Sömnen är en problematik, men också matlagningen blir stökigt. Som att leka plockepinn i en flumrideflotte. Men skam den som ger sig. I morse serverade skepparn en riktig Cowboysar frukost med Bacon, två sorters korvar samt omelett. T.o.m bror Glenn hade varit nöjd :-).
Vi har sluppit åskan sista dygnet, men kommer lite regnskurar. Vindarna har ökat som prognoserat, men blåser fördelaktigt med oss. Under natten har det blåst 25-30 knop, med toppar på 35 (ca 19m/s). Vi har nu lämnat 12 timmar ”puckelpist bakom oss. Sjöarna har gått ner från 4 meter till 2,5 meter och kommer nu från en riktning. Vi har haft en bra kontrollerbar sjö akterifrån, men samtidigt en Swell (en underliggande gammal sjö) tvärs båten. Vilket medför att vad femte våg kommer från sidan istället för bakifrån, lite lagom överraskande som lägger båten på tvären.
Är en stor fördel att ha två försegel på rullar när man åker med vinden. Vi spirar ut seglen och kan enkels rulla in och ut mängden segel för att anpassa mot vinden, utan att lämna sittbrunnen. Allt tryckt och säkert.

Vid pennan,
Skepparn

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.