Dag 8 på Atlanten, 14 maj 2017

13:00 UTC. Position 31.04,29N 48.42,54W
Fart 7 knop
Kurs 57 grader
TWS (Sann vind) 15 knop
TWD (sann vind) VNV
Seglad distans 1220 sjömil
Avstånd till Horta 1079 sjömil.
2,5 m vågor från VNV

Halvvägs!! I natt nådde vi en speciell punkt för vårt äventyr. Vi har nu mindre distans kvar till Azorerna än vad vi seglat från St Martin. Kan vara värt ett glas champagne eller två tycker vi! Enligt väderprognosen har vi även klarat av den blåsigaste delen. På bilden ser ni vår position på vår GPS på väg från ”waypoint” 74 till 75. Ser vägen ut att gå i en båge? I en tvådimensionell bild ser den ut att gå i en båge, vilket kallas storcirkel, men på den krökta jordytan är det kortaste vägen. Vi går något norr om storcirkeln för att hantera vädret på bästa sätt. Notera att vi i princip seglat parallellt med USAs östkust hela vägen.
Igår eftermiddag lade vi om kursen och började segla något mer norrut i samband med att vinden vridit mer mot väst. Den tidigare länsen byttes mot slör. Nu från ”andra hållet” än vad vi vant oss vid. Innebär förstås också att det nu lutar åt andra hållet och en del ”nya” muskler behöver börja jobba för att parera båtens rörelser i den stökiga sjön.
Vi har ett vaktschema ombord som fungerar riktigt bra. På kvällen och natten ligger passen 17-21, 21-01, 01-04, 04-08. På dagtid ligger passen 08-11, 11-14 och 14-17. Eftersom vi är tre som delar på passen förflyttas schemat ett steg varje dygn så att alla får sin beskärda del av både de enklare och jobbigare passen.
Ibland får vi besök av flygfisk på däck. Små rackare som förmodligen är väldigt förvånade över att inte ha landat i havet som vanligt efter sina flygturer. De lär gå att äta men luktar inget vidare så de får fortsätta sina dagar i Atlanten.

Vid pennan,
Matros Lasseman

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Dag 8 på Atlanten, 14 maj 2017

  1. Lina skriver:

    Seglarslang är ett svårt språk för landkrabbor 🙂
    113 x 150 pixlar minns man i alla fall från 90- talet 🙂

    Grattis till halvvägs!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.