En riktig ”Helan går”

De här Skotska små öarna har ganska roliga namn. Tidigare, när vi tittade på Lunnefåglar var det Lunga och där efter åkte vi till Canna och sen Sky. Canna, en liten ö med i stort sett ingenting mer är några gamla kyrkor och ett café men förstås massor med vackert grönt.

DSC_0504, Canna DSC_0499, Canna

Inte ens telefontäckning fanns det. Kontakten med världen i form av telefoni och wifi är helt fascinerande dåligt här på Skottlands västsida. Krabban och Kaptenen börjar tro att de kommunicerar med röksignaler eller med vandrande fåraherdar. Därför är det också lite haltande med inläggen.

Vi tog jolle in från ankringen för en promenad på ön. Det är alltid lite pyssel med jolleförtöjningar så här i tidvatten. Hur högt eller lågt kommer vattnet att gå och var kommer jollen att ligga då? Det är lite frågeställningar som Kaptenerna roar sej med medan damerna bara skrattar.

DSC_0482, Canna

Några som verkade trivas på ön var i alla fall korna, och den här gången är det en äkta “Helan går”. Det känns nästan som om de är lite av “Hippie kossor” på något vis. Men söta ändå, för att vara kor.

DSC_0490, Canna DSC_0493, Canna

Även några feta får spatserade i grönskan. Kolla in blinda baggen. “Blinda” för vi tror verkligen inte att han ser något alls med de hornen. Snacka om felplacerade horn men å andra sidan verkade tackorna styra upp honom, så det funkade nog ändå.

DSC_0508, Canna

Nej,  nu var det ett tag sen vi provade whiskey, så då styrde vi förstås i riktning mot Tallisker på den stora ön Sky. På vägen in på den långa fjärden passerade vi “jättarnas skateboard ramp” och sen konstaterade vi häpet att “oj, det är visst tättbefolkat här!”

DSC_0524, Tallisker DSC_0530, Tallisker

Här är förresten ett exempel på tidvatten.

DSC_0537, Tallisker DSC_0540, Tallisker

Nya flytbryggor har och håller på att installeras och Resolute och Sofia la sej i pool-position för destilleriet.

DSC_0534, Tallisker

På agendan stod lite mat, en whiskey-tur, där till och med Krabban hittade en god whiskey, och därefter middag hos Magnus o Tiina. De två andra båtarna Aliara och Skuggfaxe anslöt på Sofia lite senare på kvällen.

Vindar och riktningar kommer och går så det är bara att ta väderfönstret som kommer även om det verkligen ösregnar. En riktigt blöt transport blev det till, vad vi trodde skulle vara en trevlig liten by, Dunvegan. Här skulle vi också ligga och gömma oss för lite hårdare vindar. Ja, men allvarligt, vad är det för fel på de som skriver pilotböckerna? (Seglingsguiderna). Dunvegan visade sej vara en by på dekis. De skyltade så fint till Sky’s äldsta bageri, men det  verkade ha transformerat sej till pizzeria och sen stängt.

DSC_0549, Dunvegan

I det här skjulet såldes grönsaker och frukt. Det kanske inte inbjuder direkt till att titta in men faktiskt hade de rätt fina grönsaker och butiken var i paritet med vad vi kunde hitta i Karibien. Väldigt begränsad.

DSC_0553, Dunvegan

Kan det vara så att de gett bort alla pengarna? I alla fall skulle man nästan kunna tro det efter att ha sett den här skylten.

DSC_0550, Dunvegan

Ett ”gatukök” fanns det i alla fall och om ni tittar noga så finns det en camping längre bort som tydligen röstats fram till en av Scotlands finaste. Då undrade vi just hur de andra ser ut. Nåja, från båtarna hade vi snyggare utsikt i alla fall.

DSC_0547, Dunvegan DSC_0555, Dunvegan

Nå, är vi i Skottland så måste vi besöka ett slott i alla fall, så det blev en utflykt. Vi var ju ändå inblåsta. Slottet var ett av de äldsta Skotska slott där det faktiskt ännu bor en klan, MacLeod. En aning changerat, men kanske inte var så konstigt, det ligger i ju ändå i Dunvegan men vyerna var fina.

DSC_0561, Dunvegan DSC_0570, Dunvegan DSC_0571, Dunvegan

Trevligt var det i alla fall med ett slottsbesök och kul med en utflykt mitt i allt blåsande och regnande tyckte vi alla fyra.

DSC_0560, Dunvegan

Morgonen efter bjöd på uppehåll och bra vind. Både Resolute och Sofia kastade loss och hade som tanke att gå rakt västerut mot mitten av yttre hebriderna. Som långseglare så är vi ganska vana med att planer ändras snabbt och det blir nya beslut. Den här gången så ändrades planerna under gång. Resolut tog höger runt Sky medan Sofia fortsatte rakt fram mot Stornoway, för att ansluta till de två andra svenskbåtarna som var påväg upp dit. Kaptenen och Krabban bedömde att väderläget för att ta sej tillbaka mot Caledonian Canal inte precis såg fördelaktigt ut. Ja, så då fick det bli luft-kramar och släng-pussar till Magnus och Tiina.  Tack för härliga dagar tillsammans.

DSC_0221 Mull

DSC_0559, Dunvegan

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 svar på En riktig ”Helan går”

 1. Magnus skriver:

  Tack själva, har varit minnesvärda dagar! ?

 2. Annette skriver:

  Kul!
  Hoppas vi synes!

 3. Judy and Torben skriver:

  Looks like an adventure, don’t like the look of the heavy jackets, but sometimes you have to suffer to enjoy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.