Fram och tillbaka

Om ni undrar som så, att det verkar som om vi åker lite fram och tillbaka till St Lucia hela tiden, så gör vi faktiskt det. Nu för att släppa av Jessica som ska ta färjan tillbaka till Martinique för att sen flyga hem. Men innan vi kom så långt norr ut så stannade vi till i den  södra delen. Efter lite om och men så fick vi en boj i en liten vik, där vi för det mesta var ensamma och vi fick en fantastisk utsikt över de super toppiga bergen “Pitons”. Inte undra på att St Lucias flagga har en triangel i mitten. Rätt var det var så gled det stora skeppet Star Clipper förbi och lite senare, fram emot kvällningen tittade de fram igen men nu med alla segel satta. En rätt maffig syn så där i aftonsolens sken.

DSC_0500 DSC_0512 DSC_0511

Viken som vi låg i var en fin snorklingsplats och det kom endel dykbåtar under dagen. Runt omkring båten så simmade det stim av randiga fiskar och när vi snorklade så såg vi många “Hitta Nemo fiskar”. Krabban och Jessica låg i så att både händer och fötter såg ut som russin. Jessica planterade också en skatt där, i form av ett jätte snyggt silverörhänge. Har ni vägarna förbi och vill ni leta så är det i princip en båtlängd norr ut från bojen.

DSC_0489 DSC_0483

Kaptenen fick också göra en hjälteinsats igen. Den här gången fick han slänga sej i jollen när han hörde Krabban ropa, “Min korv, min korv!!” Det var nämligen blåsigt och vips hade Krabbans “korv”, en röd flytsak som nog kallas “noodles”, blåst all världens väg. Men eftersom Kaptenen är snabb som blixten så lyckades han rädda “korven” och det blev frid och fröjd på båten igen. Krabban tycker att “korven” är superbra att använda vid båttvätt och snorkling. Dels flyter man ju omkring så lätt och så syns det också bra vid ytan, så att man inte blir överkörd av tex försäljare i motorbåtar.

DSC_0495

Förutom någon fruktförsäljare så passerade också “Javel” och “Pascal” förbi med sina halsband och banan-ketchup. Det var trevliga och roliga “prickar” och det skrattades enhel del när de visade upp ett halsband som såg ut att vara gjord av små videkissar. De sammetslena “pärlorna” kallades “monkey balls”. Nej, några sådana blev det inte utan halsband av röd-svarta frukter. Krabban frågade från vilket träd de var ifrån och fick minsann veta att det var från ett stort träd inne i skogen. Krabban frågade, “vet ni vad trädet heter?” Då tittade de två försäljarna på varandra och sa “det är ett jätte stort träd långt, långt inne i skogen”. Men för att släta över lite så skyndade sej Javal att berätta att 22 februari är St Lucias självständighets dag och det är ju klart att det är viktigare att veta än något gammalt träd i skogen.

DSC_0492

På vägen norr ut så passerades åter igen Krabban och Jessicas favorit vik, Marigot bay, eller Margot bay som vi numera kallar det. Margot viken är, som ni kanske kommer ihåg, snygg-viken med pool, poolbar och spa. Poolen besöktes förstås genast och till kvällningen fick vi bord på en riktigt cool restaurang, Rainforest restaurang. Den ligger på andra sidan viken och dit tar man jollen eller restaurang-färjan. Restaurangen ser inte mycket ut för världen utifrån men väl inne så sitter gästerna alldeles nära skogen och vattnet eftersom hela restaurangen liksom är integrerad i all grönska. Vi åt “lionfish” också och det var gott, ja hela måltiden var riktigt god. Lionfish är en rätt konstig men ändå snygg fisk som har giftiga piggar på ryggen. Den är inte så önskvärd heller eftersom de tar över reven genom att föröka sej snabbt och dessutom äter upp maten för andra arter, så fiskarna, alltså de som fiskar fiskar, får lite extra betalt om de får upp en lionfish.

DSC_0541, St Lucia

I hamnen låg en och annan snygg-båt. Den lilla ljusblåa båten är en helt vanlig 65 foot:are (typ 19m), den gråa lite större, kanske 80 foot (24m) och sen har vi “Drumbeat” som är hela 53meter lång och kostar i runda slängar 190.000€/v att hyra. Stora båtar minsann, men sen, sen kom den största av dom alla. Det var den stora, jätte stora yachten Majestic som behövde halva viken för att vända. Resolute låg mitt i och det var lite spännande när yachten gled förbi med endast några meter tillgodo. Vi hade fått binda upp båten mot en annan boj för att ligga prick stilla.

DSC_0531, St Lucia DSC_0537, St Lucia

Sen kom då dagen när Jessica hoppade in i taxin och åkte till färjan. Helt galet vad tiden har sprungit iväg! Mycket trevligt har vi haft det, trots att Kaptenen hade det dåliga omdömet att fullkomligt utklassa damerna i 10.000-spelet. Krabban var inte så nöjd, sist som hon blev men hon var desto nöjdare med de fina strumporna som Jessica stickat på under färden. Visserligen är det lite varmt för dessa “godis strumpor” men hemma blir det toppen. Tack Jessica!

DSC_0544, St Lucia

Kaptenen och Krabban gick vidare till Rodney bay där det blev endel båtfixande. Vi har haft “Nick”, den svenske båt-meckaren, hos oss för att ta en titt på “Stig-Helmer”, autopiloten som har blivit lite krasslig. Eftersom reservdelar behövs fixar vi det på vägen norrut senare. Man vet minsann inte hur länge det tar att få reservdelarna skickade för seglet, som vi väntade på tog en något udda väg. Det hade skickats ut från Göteborg till: Tyskland-Norge-Danmark-Amsterdam-Panama-Venezuela-St Lucia. Man kan väl säga att DHL inte hade sin mest lyckade sändning precis. Tillslut kom det i alla fall, tjoho! Det ska vi sätta upp i morgon och sen ska vi susa söder ut och se om vi kan hitta några snygga öar på vägen.

DSC_0542, St Lucia

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.