Fredagsmys och Lördagsgodis

Det där med ankring är vi rätt vana med från Sverige och framförallt västkustens skärgård med sina klippor, öar, holmar och skär. Det är lätt att hitta, precis som Landkrabban brukar säga, “vi tar någon öde ö”. Här i norra Spanien och för all del Portugal, men dit har vi ju inte kommit än, så har de sina Rias, liknande de Norska fjordarna fast fulare men ändå snygga, som rinner mellan alla dessa höga och frodigt gröna bergstoppar. Där kan man hitta fina ankringsvikar och ofta blir det framför en oförskämt fin men öde sandstrand.

DSC_0163, Ria del Barquero DSC_0165, Ria del Barquero

Vi hittade alltså den här lilla mysiga viken där vi la oss för ankars. Planen var att vi hade ju tänkt att börja jobba nu men vi kom helt plötsligt på att det var fredag och fredagsmys! Härligt! Fram med kött och så grillades det en köttbit på gasolgrillen på akterdäck. Efter middagen så gick det precis som normala fredagar, Landkrabban somnade så gott i soffan!

Efter sovmorgon, det är ju ändå lördag, så bestämde vi oss för att ta en “slappe-dag” som man säger i Göteborg, dvs man gör ingenting annat än slappar, läser en bok eller bara myser. En liten tur upp för floden med jollen blev det och om inte precis lördagsgodis, så i alla fall en glass i byn . Allt godis från födelsedagens överraskningslåda har förresten tyvärr gått åt.

Efter att ha legat för ankar i två dagar gav vi oss iväg igen. Vi hade räknat med smått regnigt och motorgång men hoppsan, det blev varmt, emellanåt sol och seglingsvind. Ja ,inte vilken vind som helst, det var en sån där vind som gör att Kaptenen ler förtjust och sen börjar vi bygga ett spindelnät! Det dras tampar hit och dit och kors och tvärs!

DSC_0193, Ria del Barquero DSC_0189, Ria del Barquero

Men man måste ju faktiskt erkänna att det är ganska mäktigt att segla med Genacker. Genacker är ett slags “uppblåst” lite tunnare segel som är en stor hjälp vid lätta vindar. En släkting till  Spinnaker skulle man kunna säga.

Hej vad det gick undan och sen var vi nästan framme men då hände en ny spännande sak, i alla fall för Landkrabban. Det blev dimma så vi fick köra på radar ett tag. Som tur var lättade den och nu har vi ankrat i bukten utanför La Coruna. Ett litet otippat inslag i vår ankring var att vi hamnade mitt i Galicien mästerskapet i rodd. Det är 14-manna båtar som liknar “Drakbåtsrodden” i Sverige fast de här är havsgående. Vi ligger på första parkett för tävlingsbanan minsann, men det kan hända att vi ankrat lite nära uppvärmningsområdet.

DSC_0216,La Coruna DSC_0219,La Coruna

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fredagsmys och Lördagsgodis

 1. Håkan Larsson skriver:

  Tack för fantastiska skildringar under er resa. Det är både roande och lärorikt att följa er framfart över klotet 🙂

 2. Gunvor Gunnarsson skriver:

  Det är såå roligt att följa er resa. Det känns nästan som om vi är med er på resa. Kram.

 3. Annette skriver:

  Så underbart trevlig läsning ni bjuder på!!!
  Och så fint ni verkar ha det! Det är ni sååååå värda ❤️❤️❤️
  Goa hälsningar från Annette och Ola.

 4. Lisa skriver:

  Är riktigt avundsjuk på ert äventyr! Tänk vilka minnen, och Katarina, du är såå modig som släppt ”fast mark under fötterna” 🙂 Love You !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.