Grenada – Spice Island

Som ni kanske kommer ihåg i från förra inlägget så kallas Grenada för “Spice Island”, Krydd-ön. Vi fick verkligen uppleva det när vi gjorde turen runt Grenada med vår super guide “Cutty”. Så otroligt mycket vi fick lära oss, bland annat att det finns 200 sorters olika Mango sorter. Här är ett av alla otaliga Mangoträd vi såg under turen.

DSC_0230, Grenada

Den viktigaste kryddan på Grenada är nog utan tvekan “Nutmeg” eller Muskotnöt som vi säger. Nutmeg används till allt möjligt. Förutom på Rompunch, i glass, smooties, bröd och  i olika maträtter så gör man även någon slags spray/smörja av oljan som sägs vara bra mot bland annat smärtande leder. Ett talesätt är också att med en nutmeg i fickan har du alltid pengar, dvs den går alltid att sälja. Under orkanen Ivan 2004 så förstördes stora delar av nutmeg-plantorna men sakta men säkert börjar de återhämta sej igen. Nutmeg växer på ett träd. Först som gula frukter men när de är mogna öppnar de sej och där inne ligger “nöten” omgiven av  ett riktigt vackert mönster av röda strimmor. Skalet är brun och knäcks skalet så hittar man innandömet, muskoten som sedan rivs eller mals.

DSC_0226, Grenada DSC_0251, Grenada DSC_0248, Grenada

En annan frukt som de är mycket stolta över, tack vare att den har erkänt bra kvalitét, är cacao frukten. Utvändigt är den gul eller rödlila-aktig. Öppnas frukten hittas bönorna som är vita och lite slemmiga men som smakar fantastiskt syrligt och gott om man suger på dem. Bönorna soltorkas innan rostningen.

DSC_0306, Grenada DSC_0217, Grenada

En annan frukt som är typisk för Grenada och som det numera blivit stor efterfråga på, är Sour sap. En taggig och sur frukt och som enligt amerikanarna, innehåller ett ämne som ska vara till hjälp vid behandling mot cancer.

DSC_0231, Grenada

En frukt som visade sej vara riktigt god och syrlig var “Wax apple”. Det är små vaxliknande frukter (rosa på bilden) och som ser riktigt oäkta ut.

DSC_0267, Grenada

Vi lärde oss att Papaya trädet (ett hon-träd) behöver ha ett manligt träd (som inte har frukter) i närheten för att kunna bära frukt och att det finns både gula och röda Cachewnötsfrukter. Själva nöten sitter i den lilla gröna “pjongen” på frukterna.

DSC_0268, Grenada DSC_0269, Grenada DSC_0270, Grenada

Flera av det som Cutty plockade är kryddor som vi använder ofta hemma. Nejlika, citrongräs, limeblad samt den röda fina håriga frukten vars frön innehåller ett starkt rött färgämne som används till läppar och nagellack.

DSC_0250, Grenada

Kanel var spännande. Rätt var det var stannade Cutty och hoppade ut och började “karva” av en bit av barken på ett träd. Kanel visade sej och tanken är att “barkbiten” får ligga och torka till, varpå den rullar ihop sej och blir en “kanelstång”. Till och med bladen luktade kanel. Rätt coolt tyckte Krabban.

DSC_0307, Grenada

Ännu  coolare tyckte Krabban att “gurk-växten” var. Som ni ser på bilden så ser den inte mycket ut för världen med sitt bruna pappersaktiga “skal”. Det coola var att inuti så dolde sej en slags tvättsvamp. Ni vet en sådan där avlång sak som ofta används i en bastu.

DSC_0299, Grenada

En frukt som vi hemma mest använder som dekoration är “stjärn-frukterna” men här på Grenada äter man dem ungefär som vi äter äpplen och de var betydligt godare än de vi har hemma.Här ser ni ett träd med stjärnfrukter samt en riktigt fin banan blomma.

DSC_0258, Grenada DSC_0237, Grenada

Från vissa träd användes de doftande blommorna, bland annat för att göra deodorant och eteriska oljor. Det var inte alla växter vars namn fastnade hos oss. Den som Cutty visade oss hette något som Krabban tyckte liknade “Lai-Lang” eller något sådant. Parfym luktade det i alla fall. Naturen på Grenada är rik och frodig och det finns massor med coola växter, både i utseende och i användning. Vad sägs om regnbågs eukalyptus?

DSC_0309, Grenada DSC_0313, Grenada DSC_0340, Grenada

Här är ett litet axplock av vad vi skördade.  (Kanelblas, citrongräs, Lai-Lang, tvättsvampen, “kanelstången”, limeblad, frön som används till smycken färgfrukten samt nutmeg.

DSC_0343, Grenada

Överallt på ön finns också blommande Bougavilla som faktiskt är Grenadas nationalblomma. Gissa vilken färg blomman har? Naturligt är att säga cerise men tittar man noga är faktiskt blomman vit.

DSC_0276, Grenada

Även larverna är färgglada. Dessa stora larver kommer att bli fjärilar när de blir stora. Vackra skulle man kanske kunna tro men faktum är att de blir riktigt fula som vuxna. (Pseudosphinx tetrio) Krabban var lite rädd att vi skulle ta med larven också, det räckte så gott med myror som slank med och irrade omkring i hatten, som fick anta rollen som växtuppsamlare, men som tur var återbördades larven till trädet.

DSC_0256, Grenada

Om ni förresten undrar var ifrån äggen kommer så är det från ägg-busken. Det ser man ju alldeles tydligt här.

DSC_0227, Grenada

Vilken trevlig och fantastiskt rolig tur vi fick och mycket fin natur fick vi se. Krabban har samlat frön och annat så ett eller annat smycke ska nog gå att tillverka så småningom och det var kul att få se var en del av våra kryddor och frukter växer på riktigt. Det där med äggen förresten….de är inte riktigt sant, men kul ser det ut när lokalborna hänger äggskal på tork. Vad de ska göra med äggen förtäljer dock inte riktigt historien.

DSC_0297, Grenada

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Grenada – Spice Island

  1. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

    Vilket fantastiskt äventyr! Kan ana alla underbara dofter bara genom att titta på dina vackra bilder!

  2. Annette skriver:

    Åh vilken resa ni gör! Vilka härliga frukter och kryddor och vilken underbar beskrivning!!!
    Kram!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.