Helvetesvirvlar och lamm

Ile d’Ouessant är en liten vindpinad ö längst till väster utanför “kröken” där man svänger nedåt efter Franska kusten alltså Bretagnes västra del.

DSC_0981, Ile d'Ouessant

Det är en ö som inte så många har möjlighet att besöka eftersom den är känd för sina stormar och starka strömmar. Nu var det inga stormar alls, helt lugnt väder och platt vatten så då beslöt vi oss för att besöka ön. När vi började närma oss och hade kanske en halvtimme kvar enligt våra beräkningar så förstod vi helt klart varför vi läst att ön inte direkt, trots läget, har någon fisknäring utan föder upp får istället. Det var otroliga strömmar, “helvetes-virvlar”, som Landkrabban kallar dem. Helt plötsligt betedde sej vattnet helt galet med virvlar och vågor från alla håll. Skillnaden mellan vart vi styrde och vart vi verkligen åkte, var ibland upp till kanske 40 grader.

DSC_0968, Ile d'Ouessant DSC_0969, Ile d'Ouessant

Så, istället för att vara framme efter trettio minuter så kom vi inte in till hamn förrän efter två timmar och då var det ändå som sagt platt vatten och väldigt lite vind!!  Väl inne i viken när vi tittade efter en ledig boj så säger Dennis, “ Titta, där är ju Nanny”.

Mycket riktigt, nog var det så minsann och direkt efter att vi lagt till så hoppade vi ner i jollen och “knackade på”. Magnus och Liv på s/y Nanny blev ganska förvånade när vi dök upp. Vi lärde känna varandra via Jrsk’s avseglargrupp och de stack iväg redan i början av Maj och har tagit Skotlandsvägen ner. Vilken trevlig kväll det blev! Efter att på lite rostig Franska krånglat till oss ett bord i en fullbokad restaurang så kunde vi då få smaka på en trerätters middag med lamm som huvudrätt. Vi var inte riktigt säkra på vad lam hette på Franska men för att bekräfta det vi trodde så pekade vi på menyn och sa “Bäääää? “ Behöver vi säga att vi nog gjorde oss oförglömliga hos kyparen som nästan bröt ihop. 🙂 Tänk ändå vad världen är liten när två svenska båtar från Göteborg möts på denna vindpinade lilla ö. //K

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Helvetesvirvlar och lamm

  1. Annette skriver:

    Åh så roligt att ni träffade på varandra! Och så roligt det måste vara att få besöka denna speciella ö.

  2. Tiina Thölėn skriver:

    Underbart med goa möten, särskilt efter ”helvetesvirvlar”…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.