Hur ”läser” vi väder

Alla väder kanske inte är bra väder, men har man bara kunnat förutse vädret så behöver inte vädret bli jobbigt (solhatt på eller solhatt av :-)). 

Är man nyfiken på väder så kan jag rekommendera denna sida; Franks väder . Ett uppslagsverk för marint väder. 

Vi använder tre källor för väder; Navtex, VHF och internet. Dock så är det internet som är direkt störst, då vi oftast har tillgång till nät antingen via 3G eller via Wi-fi. Vi kommer att komplettera med satellit kommunikation längre fram. 

Navtex: en service som ingår i GMDSS (internationell säkerhet till sjöss). Textmeddelande sänds på två frekvenser och tas emot av en Navtex. (Finns lösningar för mottagare till datorn). Räckvidden för sändningarna är 2-400 sjömil beroende på väderlek och tid på dygnet. I Navtex:en ställer man in vilka meddelande man vill ta emot såsom navigationsvarningar, väder, isvarningar etc. Väderrapporteringen är kortfattad och generell för ett större område, men fyller sin funktion så att man inte överraskas av större förändringar. 

VHF: Egentligen samma väder som sänds via Navtex, men normalt något mer lokalt.  

Internet: här finns det som alla vet en uppsjö av hemsidor och appar där alla tävlar om hur informationen presenteras. En del är gratis andra kostar pengar. Allt är idag framtaget via dator, men vissa har hanterats manuellt av en meteorolog. Vilket innebär att hänsyn har tagits också till lokala variationer som påverkar. Man kan välja att se informationen i form av GRIB kartor, vanlig väderkarta eller i tabellform. Med eller utan animering. Ja fantasin är stor. Man kan köpa tjänster som ruttplanering, vilket ger dig ruttförslag utifrån just din båts prestanda.  Något som handelsflottan utbrett gör idag då det har en direkt påverkan på bränsleåtgången och därmed miljön. Genom att välja kurs eller att öka/minska farten kan de många gånger välja medvind istället för motvind. 

Vi har fastnat för tre väderappar som vi använder. Har kollat många….. Bra är att förhålla sig till färre då man måste ”lära sig” om källan under eller överprogniserar vindar och åska. Så tipset är att ha en som ”huvudleverantör” och en som referens. Blir annars omöjligt att lära sig då väder många gånger tolkas av hjärnan såsom den gör med horoskop. 

Pocketgrib. Plockar hem gribfiler som visas animerat. Är på få Kilobites så enkel att ta hem. Ligger också sparat om man vill titta igen. (Har också möjlighet att ta hem gripfiler i opencpn, det navigationsprogram som vi använder som backup i dator). Finns en uppsjö av gribappar, men har fastnat för enkelheten i denna. 

Windfinder; denna har visat sig vara mycket tillförlitlig. Har köpt ”PRO” varianten och det är en större skillnad mot standard (skillnaden är att på PRO så är datainformationen bearbetad). Nackdel är att senaste rapporten inte ligger kvar när man lämnat appen, 

PredictWind; en app som vi använder som kontroll. Saluför sig som ”bästa vädret”. Många inställningsmöjligheter. Ger två olika modeller att jämföra. Känns mycket bra, men har inte jobbat med den tillräckligt ”aktivt” för att kunna värdera kvalitén. (Behåller sista rapporten även när man släcker ner appen)

Det här inlägget postades i Allmänt, Teknik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.