Kanalöarna

Öarna ligger i bukten mellan Normandie och Brest. Öarna är Alderney, Guernsey, Herm, Sark, Jersey, Les Echrehous och Plateau des minquirers, Iles Chausey.

Jersey är störst i yta och antalet invånare följt av Guernsey.

Öarna ingår i två olika ”länder” som tillhör Great Britain. Guernsey, Alderney, Herm och Sark i en del och övriga i den andra.

Vi har besökt Alderney, Guernsey och Jersey, något som vi klart kan rekommendera En härligt “layed back” känsla men ändå ordning och reda. Människorna är mycket hjälpsamma och har en härlig humor. Ett enda stort gemyt.

Alderney

En mindre ö med 2000 bofasta. Liten flygplats men ingen reguljär färjetrafik. Är ca två mil om man tar sig runt hela ön. Vi gjorde den vackra södra delen med ett stopp på öns golfbana för vätskestopp.. När vi letade klubbhuset och den hägrande ”pinten” så var vi publik till fyra äldre lokala som slog ut på ett par tre. Vi applåderade efter varje utslag och responsen kändes som vi fått vänner för livet :-). Ön är ”märkt” av tyskarnas invasion från 2:a världskriget. Det finns bunkrar (sådana utan krattor….) överallt. Kan tänka att ön måste varit strategiskt under kriget liggandes i kanten av Engelska kanalen. Utöver tyskarna så finns här långt tidigare historia som bevittnar om att ön varit av betydelse. Det finns fort på många, om inte t.o.m varje udde på ön, vilka dateras flera hundra år tillbaka.

Alderney är vår favorit av de tre, men det är lite svårt att  jämföra med de andra då ön är så mycket mindre. Här finns ingen marina, men en väl skyddad ankar-hamn där det finns ett 70-tal gästbojar om man inte vill ankra själv. Vid ankomst måste man klarera in då öarna inte tillhör EU. Inga stora formalier här inte, men en Q-flagga uppskattas vid ankomst. Naturen är bedårande och ön har ett rikt växt och djurliv.

Utöver tyskarna så finns här långt tidigare historia som bevittnar om att ön varit av betydelse. Finns fort på många, om inte t.om varje udde på ön, vilka dateras flera hundra år tillbaka.

DSC_0590, Alderney

Guernsey

Den näst störta ön. En mysig ö med massor av genuin bebyggelse. St Peters Port, den största staden och hamnstad, omgärdar hamnen och blundar man så kan man tänka sig tillbaka 300 år. Helt grym ö och stad. Vi tog oss runt delar av södra ön med cykel och önskade att vi gjort mer av detta. Ön är fylld av vackra hus för att inte tala om de fantastiska trädgårdarna. I rådande ”mikroklimat” tillsammans med balanserad nederbörd så frodas alla typer av växter. Många växter vi har i krukor växer här som buskar eller häckar.

Innanför den yttre vågbrytaren finns det tre hamnar. Två för ”locals” och en för oss besökare. Då tidvattnen är uppemot 10 meter så har man en så kallad ”sill” som håller kvar vattnet till ca 2 meter inne i hamnen. Det gör att det bara är under delar av dygnet som man kan ta sig in och ut, vilket i sig kan bli ett härligt skådespel när Fransoser och Britter skall samsas i en allmän kalabalik.

Att tänka på är att Engelska pundet är gällande som valuta, men du får Guernsey pund som växel. Vilken sen inte fungerar utanför Guersnsey…… härlig affärsidé.

DSC_0697, Guernsey

Jersey

Som största ö och med ca 80.000 åretrunt boende så är detta en ”modern” ö med St Helier som största stad. Staden och ön har betydligt modernare framtoning jämfört med Guernsey. Lika fräscht och lika trevligare människor, men fast man har mycket gammal bebygglse så upplevs ön som ett mer normalt samhälle.

Vi valde här att ta bussen till motsatta sidan av ön och cykla tillbaka (Vi gillar så våra hopvecklingsbara cyklar). Ön har massor av vandringsleder och cykelleder. Lätt att hitta och så idylliskt. Även här fantastiska trädgårdar. Är du trädgårdsintresserad så är detta något att besöka.

St Helier hamn är fräsch och korrekt men kommandes från St Peters port på Guernsey så framstår den som direkt tråkig. Inte alls känslan av historiens vingslag.
Sammanfattningsvis så kan man och har möjligheten, besök öarna!! //D

Det här inlägget postades i Allmänt, Vi rekommenderar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Kanalöarna

 1. Marjo skriver:

  Hej!
  Nu är vi i Cannes, ni har det verkligen härligt men nu så saknar jag er och två sängar står tomma i lgh, så det är bara att parkera Resolute och komma hit. Kramar från oss Marjo o Glenn

 2. Hans Vernhout skriver:

  Hello Dennis and Katarina!

  Nice to be able to follow your journey on this blog.

  Thank you for your explanation about the nice sailing and anchoring areas on the west coast of Sweden, and the practical information you gave as a very experienced sailor in that area. It was great to have you as neighbours in St Peter Port (Guernsey). You are really nice people…

  I tried to post a comment soon after we met in St Peter Port but that seems to be lost in the mediocre internet connection we had during that time. We are now back in our home port of Lelystad Haven, trying to get back to the normal rhythm of life. Tomorrow we will sail on a very old Dutch sailing boat (The Windroos http://www.hoogaars.nl/images/schepenlijst/HB1.jpg) as part of SAIL 2015 into Amsterdam. That’s quite another type of sailing than on our modern yachts…

  If you ever visit the Netherlands (maybe on your way back to Sweden in a few years?) feel free to contact us so we can meet again or advise you on some nice places around the IJsselmeer.

  We have a website (translated into English by our daughter) about our sailing charter activities: http://www.sailasailing.com with our contact info.

  We wish you fair winds and following seas!

  Hans and Lilias Vernhout

  • Dennis skriver:

   Hi
   Will for shure be intouched when passing Holland again.
   Was nice to get
   Invited onboard. So appreciated. Hope you get to visit Sweden by boat next year.
   Which you fair winds ?.

   Rgds
   Dennis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.