Kanoner och Sötnosar

Enligt Skottarna så går den här sommaren till historien som den regnigaste i mannaminne. Kul att det är just när vi är här! Jaja, vädret kan man inte rå på så då är det bara att gilla läget och intensiv njuta när det glimtar till lite blå himmel. Just som vi gjorde på ön Jura. Vi la oss långt inne i en vik, på mitten ungefär. Där var det väldigt lugnt och grönt, bara grönt.

DSC_0120, Jura DSC_0121, Jura

Runt omkring oss är det så mycket grönt så Krabban hävdar att man liksom blir “grön blind”. Ni vet ungefär som när man är i skogen och plockar lingon. Först ser man massor med lingon och plockar och plockar men helt plötsligt så blir man “lingon-blind”. Det går inte att se ett endaste lingon! Just så är det med allt det här gröna. Det är så fint och vackert men tillslut så flyter allt ihop. Som tur var var det fult väder så det var inte mycket att titta på alls men nästa dag minsann så glimtade solen till och då blev det fart på Krabban. “Nä, nu går jag ut på altanen och dricker kaffe” sa hon och tog på sej alla sina kläder, för varmt var det inte. Kaptenen tittade upp som hastigast men tyckte det var varmare och gosigare inne.

DSC_0124, Jura

Ja, det var den glimten av sol och nästa dag, efter 9h för motor i ösregn, började vi närma oss nordöstra hörnet på ön Mull, där Tobermory ligger. Kan ni tänka er, strax innan vi kom i hamn så blev det superfint väder.

DSC_0150 Mull DSC_0160 Mull

Lilla söta Tobermory, vilket gulligt ställe och vilka trevliga människor.  I Tobermory hade vi bestämt träff med våra vänner Magnus och Tiina på båten Sofia. De kom seglandes från Sverige och skulle ta “Skottlands-svängen” i år. Ett kärt återseende blev det så klart!

DSC_0223 Mull

Fler svensk-båtar, Aliara och Skuggfaxe dök upp och det blev trevlig middag på kvällen. Naturen runt omkring är väldigt vacker, det fick Kaptenen, Krabban och Magnus ett fint smakprov på, när solen stannade kvar även nästa dag när de tre gav sej ut på en “walk-about” i skogen.

DSC_0170 Mull DSC_0182 Mull

Här ser ni herrarna som funderar var de är medan Krabban bara springer omkring och tar foton. (Tiina var ute på haj-spaning med en turbåt undertiden).

DSC_0178 Mull

Det blev en lång promenad som tillslut mynnade ut högst upp i byn. Rätt var det var, så sa Krabban” kolla vilken fin trädgård!” och tog lite kort. Plötsligt sa hon “ Nä men det är ju Robert”, och mycket riktigt. Det var Robert, som Kaptenen och Krabban hade pratat med en bra stund på bryggan första dagen. Krabban, som inte är så blyg av sej, började vinka var på Rober vinkade ner oss till huset. Där blev vi bjudna på kaffe och fick träffa barnen också. (Nicola, hans fru, hade vi träffat på bryggan tidigare.)

DSC_0199 Mull

Lite roligt blev det när Magnus presenterade sej, det visade sej nämligen att sonen också, lite otippat hette Magnus.  Familjen, eller rättare sagt, Nicola hade just fått sin lite försenade födelsedags present. Kan ni gissa vad hon fått? Jo, två kanoner från Napoleons tid! Krabban sa: “Alltså jag tror inte jag känner någon som har två kanoner på sin tomt.”

DSC_0196 Mull

Men de passade bra. Huset var från 1800-talet och byggdes då för att vara “Fiskeri styrelsen”. Det gick sådär eftersom det inte var så många som ville fiska. De ville hellre hålla på med får. I alla fall var det nu ett fint hus med en helt fantastisk utsikt. Vad kul det är att träffa alla dessa trevliga människor som vi får förmånen att möta under vår seglats.

DSC_0193 Mull

På eftermiddagen passade Kaptenen och Magnus på att åka lite jolle medan Krabban kollade in affärerna och passerade destilleriet där vi alla, naturligtvis, tog en provning.

DSC_0211 Mull DSC_0218 Mull

Vi lämnade fina Tobermory och siktade på ön Lunga, för nu skulle vi på Lunnefågels-jakt. Ja, alltså inte jaga, utan vi hade fått veta av lokalborna att på ön Lunga så fanns det nu, i ca 5-6 veckor, massor med häckande fåglar på ön. Eftersom det är så kort tid innan de sticker ut till havs så hade vi otrolig tur att till och med vädret var med oss. En av de allra finaste och lugnaste dagarna på hela Skottlands turen hittills blev det.

DSC_0274, Lunga

Ååååååh, vad söta dessa små fina fåglar var. Helt orädda pysslade de med sina ungar och spankulerade omkring.

DSC_0362 DSC_0374, Lunga DSC_0430 DSC_0394, Lunga

Vi satt alldeles nära, helt stilla och två modiga vågade sej ända fram. Den här lilla krabaten hade spetsat in sej på ett vackert torrt löv alldeles vid Tiinas knä. Två synkroniserade Puffins såg vi också.

DSC_0445, Lunga  DSC_0377, Lunga DSC_0381, Lunga

En promenad på den, till formen, tårt-lika ö blev det också. En helt fantastisk dag och Krabban konstaterade att dessa små filurer till fåglar genererar stora leenden hos oss alla, inte helt olikt vad våra delfin-vänner brukar trolla fram.

DSC_0352

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Kanoner och Sötnosar

  1. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

    Ni verkar ju som vanligt ha det alldeles underbart, trots tråkigt väder! Kul att ni träffade Tiina och Magnus!

  2. TIINA skriver:

    Missade helt de synkroniserade, och nu ler jag igen…. Har lite bilder till er som jag buntar ihop på något sätt som ni kan hämta via länk en dag när ni har mycket Wifi…. ?

  3. Annette skriver:

    Underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.