Mitt-i-prick ankring

Nu har vi ankrat oss hela vägen upp till Palma. Vi tycker nog att vi börjar få kläm på det här med att ankra “mitt i prick”. Det är det här med sjögräset Posidonia som gör att en “mitt i prick” ankring är det bästa. Sjögräset är en jätteviktig del i ekosystemet och hjälper till att göra vattnet så klart och fint samt förhindrar strändernas erosion och dessutom så trivs många olika djurarter i gräset. Det tar ca 300 år för gräset att återhämta sej efter att blivit förstört av föroreningar eller hysteriskt ankrande. Detta är också varför det numera är förbjudet att ankra på många platser under högsäsong då de satts ut bojar istället. Sjögräset syns som mörka fläckar och sandbotten som ljusa så det är alltså i de ljusa partierna som man ska försöka sätta sitt ankare.

DSC_0558

Ibland är inte de ljusa fläckarna särskilt stora och då gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är oftast Krabban som står längst fram och sköter ankaret medan Kaptenen styr och kommunikationen sker med signaler, nästan som ett eget teckenspråk. För några dagar sedan gjorde vi vår bästa ankring där vi prickade mitt i en väldigt begränsad vit fläck. Krabban var riktigt nöjd med det, tävlingsmänniska som hon är. Bonus var den fina utsikten.

DSC_0562

Ibland är vattnet så klart att det går att se var ankaret har grävt ner sej. Vi är förresten än så länge nöjda med vårt nya ankare, Rocna Vulcan som vi kallar “Enterprise”. Vi satt fast super bra även när det blåste 14m/s här om natten.

DSC_0605

Ibland när ankaret ska upp så kan man få upp både det ena och det andra på kroken. De här gubbarna fick upp ett helt gammalt fiskenät. Det tog en stund för dem att trassla ut och vi var nästan på väg att sätta i jollen och hjälpa till men de löste det hela efter ett tag. Vi har själva fått upp både nät och “jättekedjor” så det kan vara rätt bra att ha en “trip lina” som hjälp om ankaret fastnar.

DSC_0567

På vår väg mot Palma var Kaptenen bara tvungen att stanna i Puerto Portals där han tillbringade en vinter för 26 år sen som skeppare på Loose Goose, en 53fot lång Svan båt. Det blev en promenad på “memory lane” för Kaptenen. Enda besvikelsen var att han inte fick någon hamburgare på Willies, eftersom det var stängt. Vi la oss för ankar i viken utanför och vaknade upp till en superfin morgon.

DSC_0589

Vi tog oss upp genom den mycket livliga Palma-bukten och letade oss in i marinan. Man kan väl lugnt säga att det är mycket master så det gäller att ha koll på vilken marina man ska till. Det ligger inte mindre än 7 eller om det var 8 marinor här.Naturligtvis så är det ständigt ett enda “russel i hamnen” men här finns det lite fiffigheter minsann, för om det blir lite för trångt i kurvorna så är det inga problem, det går alltid att “rulla” in runt hörnet.

DSC_0621

Här i Palma blir det storstäd, stortvätt och storhandling eftersom Resolute ska få gäster. Det är Fredrik och Malena som kommer och hälsar på några dagar.  (Fast det tog så länge att ladda upp bilder så nu har de redan kommit. 🙂 )Vindarna har varit lite snurriga så vi får se åt vilket håll vi tar vägen, ja eller så seglar vi helt enkelt lite runt omkring.

DSC_0590

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.