Naturlektion och lite fisk

Det är inte alltid så lätt det där med att laga mat i ett främmande land. Nu tänker ni kanske att “men det är väl bara att göra som hemma…” ja och det har ni alldeles rätt i. Det kluriga blir när man ska handla ingredienser till det som är tänkt att stå på menyn.

IMG_0915

Krabban är just för tillfället inne på fisksoppor och i en av sopporna så ska det vara färsk fänkål. Det är verkligen helt omöjligt att hitta fänkål och förresten även rotselleri och då ska man tänka att vi befinner oss mitt i smeten av all “plastic”, alltså alla växthusen som odlar grönsaker till hela Europa.

DSC_0424, Almerímar

Märkligt men det verkar inte bättre än att det finns vansinnigt många och goda, tomatsorter men inte så mycket mer. Ja, och så lite gurka, paprika o jordgubbar förstås. Nej,  det blir till att försöka besöka marknaden i EL Ejido och hoppas på lite mångfald.

DSC_0486, Almerímar

Det finns massor med märkliga fiskar i fiskdisken men det är inte så lätt att få till det där med fiskinköpen. Vi är bortskämda i Sverige med finfina fiskar som man kan få precis som man vill i filéer, kuber eller tex kotletter. Det var en rolig syn när Krabban på Spanska skulle försöka köpa fisk till soppan. Efter mycket viftande och pekande så framgick det att fisk visst kunde köpas och den kunde bli filéad och rensad, inga problem. Nej, men problemet bestod i att de väger hela, stora fiskeländet som man betalar för, oavsett vad du vill ha. Inget delande eller fjantande av bitar minsann och till råga på allt så vill de hela tiden även skicka med fiskhuvudet.

DSC_0485, Almerímar DSC_0487, Almerímar

Där gick gränsen för Krabban, något fisk-äckel-huvud kommer inte med i påsen det framgick så verkligen tydligt bara av minspelet, så den annars lite buttra expediten till och med började skratta.

En annan rätt skum upptäckt var när det skulle vankas Amerikanska pannkakor till brunch. “ Oj, det var ett tungt ägg” tänkte Krabban när hon tog fram ägget och sen knackade försiktigt på kanten av skålen. Hon knackade lite hårdare och ännu hårdare men inget hände. Ja, en liten spricka kunde anas men annars var det ännu helt. Nå, Krabban är ju inte den som ger sej i första taget. “ Men det var väl själva….” sa hon och dängde till med en smäll. Skalet knakade och Krabban kunde bryta upp ägget. Alltså, föreställa er minen när Krabban och nu även Kaptenen, som blivit intresserad av det märkliga ägget, gapandes tittar ner i ett alldeles fint och färdig kokt ägg!!

DSC_0484, Almerímar

Ja, hur märkligt det än låter så har vi lyckats köpa färdig kokta ägg som vi förresten inte ens kunde ana att det fanns. Turligt nog hade våra grannar ett färskt ägg att låna ut så pannkakorna blev räddade.

Annars håller vi mest på att fundera och planera vårt nya soltak, kapell, sprayhood och diverse attiraljer. Vi är rätt nära ett beslut och för tillfället så funderar vi på färgval.

DSC_0492

Lackeringen har fått vänta lite eftersom det varit mulet och droppat lite men Kaptenen har dragit igång med det nu när knäna fått återhämta sej lite efter “nåt-skärningen” Krabban polerar och skurar så axlarna skriker, men snyggt blir det!

En liten natur lektion får det allt bli till sist. På bergsvandringen i söndags, som för övrigt var den absolut jobbigaste med först bara uppför och sen bara nerför och efter lunchstoppet var det tvärtom. I alla fall fick vi fantastiska vyer och vandring genom b.la mandelträds sluttningar.

DSC_0435, Yegen DSC_0449, Yegen DSC_0468, Yegen

Vår guide Maria, som är ett levande botaniskt uppslagsverk, hade mycket att lära ut och vi fick se livslevande mandel och valnöts träd.

DSC_0432, Yegen

Även fikonträd, persimoner, oliver, ätbara kaktusar samt en kaktus som liknande Aloe Vera, som de förr i tiden gjorde rep av.

DSC_0471, Yegen DSC_0467, Yegen DSC_0465, Yegen DSC_0472, Yegen

En och annan get och apelsinträd knallade vi också förbi. Jobbig men härlig och lärorik dag och det smakade extra gott med en “Sunday roast” middag på den engelska puben “Stumble In” när vi kommit hem.

DSC_0469, Yegen

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Naturlektion och lite fisk

 1. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

  Fiskrens i en påse med hem har vi varit med om, men inte färdigkokta ägg!
  Underbart vackert med blommande apelsinträd. Njut på!

  • Katarina skriver:

   Ja, dessa färdigkokta var rätt otippade faktiskt. 😉 Det är mer o mer träd som börjar komma igång så smått med blomningen och om ett litet tag blir det nog riktigt fint. 🙂

 2. Anders skriver:

  Påminner inte spanska fiskbranchen ganska mycket om stålvärlden då?? Även hos oss får man ju betala för utgångsvikt…. Själva gjorde vi smaskig soppa med påvelunds fisks fond som bas. Den är grym! Må så gott! /Anders

  • Katarina skriver:

   Haha Anders, ja det har du ju rätt uti. Hmm, då ska jag inte klaga. 😉 😉 Soppa basen är bäst! Jag ska nog köpa med mej lite tror jag. Ha det gott!! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.