Nej, nu är vi sura på “Frassarna”

Bonifacio, på Korsikas sydspets har ett spektakulärt och mytomspunnet inlopp och vi hade ganska höga förväntningar när vi kom in-blåsandes. Inte minst Kaptenen hade förväntningar i och med att han var där för 26 år sen och hade positiva minnen från den tiden.

DSC_0336, Bonifacio DSC_0347, Bonifacio

I hamnen, som var dyr, rådde allmän oordning så det var helt enkelt bara att ta en plats och hoppas på att man kunde ligga där. Man fick gissa eller leta sej till var allt var, inklusive hamnkontoret. Längs efter kajen fanns fullt med restauranger, barer och diverse butiker där allt var dyrt. På kvällen, som var en lördag, insåg vi att vi lagt oss nära stans enda disco, så det var bara på med öronpropparna på kvällen. Det hade inte spelat någon roll var i hamnen vi hade legat för den delen, det hördes överallt. Ett plus var dock att det faktiskt var bra musik som spelades, för tänk om det hade varit en hel kväll med tecno eller något liknande, då hade vi nog fått hysteriska anfall.

DSC_0338, Bonifacio

Ett annat plus med hamnen var att vi hade högklassigt “russel i hamnen” då charterbåtar och andra båtar skulle försöka lägga till. Nu låter det som om vi är lite “sturska” men det är verkligen inte alltid lätt att lägga till, det kan även vi skriva under på, men ibland gör folk så in i bänken korkade saker. Nå, vad tyckte nu Kaptenen om att återse Bonifacio. Ja, det var inte i så väldans positiva ordalag. Bonifacio har changerat till ett turistområde där det kördes skytteltrafik med turbåtar. Den gamla staden och borgen verkar vara ett bortglömt kapitel, där ingen verkade ta hand om de gamla kulturskatterna. Tråkigt faktiskt. Vi promenerade omkring och fick i alla fall se det som var snyggt, naturen runtomkring. Bra motion fick vi också, det var nämligen väldigt brant att ta sej upp.

DSC_0342, Bonifacio  DSC_0361, Bonifacio

Vi hittade sen också en riktigt bra mataffär med allehanda delikatesser och fina grönsaker. Krabban hade kunnat köpa upp halva affären om inte Kaptenen tyckt att “nu räcker det nog med godsaker.” Det var på sätt och vis kul att vi kom hit för Kaptenens skull men inget som man måste se. Fick tips för norra Korsika och det kanske är det man ska besöka istället. Nåja, vi hade tittat ut lite fina öar vid södra delen och blåste dit.  På vägen såg vi verkligen hur den gamla staden hänger på sitt klipputskott. Vi passerade också Korsikas ”Hoburgsgubbe”.

DSC_0387, Bonifacio DSC_0390, Bonifacio

En stund senare hittade vi in i den fina viken, men just som vi var i färd med att titta ut en boj, så blev vi bortkörda av personal till turist-turbåtarna. De hade liksom tagit över helt och hållet. Då blev vi sura! “De har god mat och gott vin, men det är nog allt” sa Kaptenen och Krabban höll med. “ Nä, nu skiter vi i det här, vi åker till Italien istället” sa Krabban. Sagt och gjort så styrde vi om Resolute och satte siktet på andra sidan sundet och Sardiniens norra kust, Maddalenas skärgård. Krabban var också lite nöjd att vi hann tömma toa-tanken på franska sidan. Maddalena skärgården är en nationalpark med en massa regler och zoner. Det är helt i Italiensk ordning, alldeles omöjligt att tolka reglerna. Vi har dock fattat att alla båtar behöver tillstånd för att ens få åka in i parken. Naturligtvis så skyndade vi oss att ansöka om detta, fast det är oklart om vi har fått nåt eller inte, när vi ankrade i den fina Calan Santa Maria. Ja, vi var lite busiga och åkte in utan tillstånd. Krabban trodde inte heller att det skulle vara ute några kontrollanter i den här blåsten. Det såg så vackert och inbjudande ut i det turkosa vattnet men i den starka blåsten och med en vattentemp på bara 16 grader så blev det mest bara vackert. Ja, och för er som undrar, nej, det är ännu inte bikini varmt, Krabban har fortfarande mössa vid blås-seglingar, sommaren är riktigt sen här nere.

DSC_0401, Cala Santa Maria DSC_0403,, Cala Santa Maria

Vi låg där en natt och idag har vi flyttat på oss lite längre söder ut i skärgården, som faktiskt kan liknas lite med vissa partier på västkusten. Kaptenen såg likheter med både Stora Kornö och Koster. Vi hade tittat ut en bra vik men när vi kommer in för att ta en boj så kommer det en gubbe och säger att de är privata och vill ha 50€ för den, trots att vi enligt boken och med tillstånd ska kunna ligga på boj gratis. Vi tror i alla fall att det är nåt fuffens, någon som försöker ett trix och tjäna lite pengar innan 1 juni, så då blev vi leds och vände ut igen. Typiskt, men det får räcka med att vara sur på “Frassarna”.  Nu ligger vi för ankars i en fin vik och ska så göra några dagar tills vi tar oss över till fastlandet Italien. Det är lite blåsigt och allmänt oklart om man får ankra eller inte, men parkens bojar lyser ännu med sin frånvaro. Vi får se om de helt enkelt “ploppar” upp ur vattnet i morgon, 1 juni, då säsongen sägs börja.

DSC_0402, Bonifacio , Cala Santa Maria

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nej, nu är vi sura på “Frassarna”

  1. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

    Trots den kalla vattentemperaturen ser havet vansinnigt inbjudande ut!
    Som vanligt otroligt vackra bilder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.