Och detta med ström o laddning.

Förmodligen mer diskuterat mellan långseglare än själva seglingen i sig….

Vi har valt 4 x40 + 2×100 watt solceller. Montaget för de 4×40 är något ”annorlunda”, men fungerar kanon. Dessutom enkel strömdragning. 

  
Vindsnurra avstår vi från i dagsläget. Avvaktar för att se behovet först. 

Har länge funderat på en DuoGen, men strukit den till förmån till dävertar. Tror dock skarpt på konceptet. 

På motorn har vi gjort två saker. Först monterat en extra generator på 120A. Denna laddar nu service batterierna. Original generatorn laddar endast motorbatteriet. Skulle dock laddningen till service batterierna falera kan vi via en switch lägga på original generatorn även mot service batterierna. 

 

Det andra vi gjort är att installera en Sterling generator laddare. Fungerar som en intelligent 220 laddare. Sägs ge upp till fem gånger bättre laddning. Så långt känns det som att vi åtminstone har dubblat den. Den stora tilltron finns till framför allt toppladdningen, vilket i längden kommer förlänga livslängden på batterierna. 
 

Återstår o se om vi kommer kunna rekommendera denna. Så långt har den inneburit huvudbry. Den har startat kanon, men efter 5-20 minuter stängt ner. Om det är Generatorn som tappat sin spänning vilket fått den att stänga av eller tvärtom vet jag inte. Nu verkar detta dock vara löst via att en plus ström matats på en ingång för tändningström. Något som bara skall behövas om generatorn inte startar. 

Gillar egentligen inte för mycket elektronik som kan spöka. Men denna manick kräver ingen urkoppling av den inbyggda regulatorn i generatorn vilket gör att man enkelt kan bypassa laddaren om den skulle sluta fungera. Har lagt en färdig bypass med brytare för enkel hantering till sjöss. 

Skall bli roligt och se hur vi omvärderar våra val allt eftersom. 

/D 

Det här inlägget postades i Teknik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Och detta med ström o laddning.

 1. Jon skriver:

  Hi there!
  We found your blog and Mia / Google have been helping me understand the Swedish. We never got a chance to chat about your solar panel set-up which looks great. Are the boom mounts custom made or did you find a ’kit’ of sorts?
  Hopefully bump into you guys again in Menorca.
  Jon, Mia and Teo (Itchy Foot).

  • Dennis skriver:

   Hi
   Sorry for late reply. You know how it is to find wifi.
   Was looking for you before we departured but missed you guys ?.
   The setup is custom made by myself. In Sweden we have a marine supplier named NOA. They do all kind of fastening pieces in aluminum that fits on pipes. Google their website (noa.se) and you might find retailers. So an easy solution. Send me an email on Bengtsson.dennis(at)gmail.com and I can send you some pictures.
   We have actually left Menorca and are safely on Sardinia. We are however going out the Med during the fall so hopefully we can meet then again ??.

 2. Anders Persson skriver:

  Hej
  Jag har sett att ni har två solceller på jag förmodar ett rör mellan pushpit och mantågsstöttan sitter dom bara med NOA fästen eller använder ni något stag under när ni vinklar upp dom.
  Jag följer er blogg med intresse, funderar att göra samma resa inom något år.
  Mvh
  Anders

  • Dennis skriver:

   Hej Anders
   En del förlänger akterpulpiten för att skapa stabilitet. Jag har gjort en snikvariant. Har trätt på ett noa rör på mantåget. Men trädde först på ett gäng nylon brickor för att mer centrera röret.
   Satte Noa klykor runt stöttorna vilka passa kanon. Satte sedan 40 cm långa 45 gradare från mitten stötta o pulpit upp till röret som stöd.
   Har billigare solceller med aluminium ram vilket funkar men var först inne på platta vilka är så mycket lättare men dyrare.
   Först hände solcellerna från röret och ner men då slokade de ibland. Nu sitter nästan med röret i centrum så att de balanserar. Rör sig inte ens i mycket stark vind. Nackdelen e att de är
   Något ivägen, men man vänjer sig.
   Va kul att ni har drömmar /planer. Bär det av långt länge?

  • Dennis skriver:

   Så svaret e ingen stötta ??

  • Dennis skriver:

   Är förresten grymt nöjda med strömtillgången. Har länge funderat över att generatorn ger för lite ström. Men har kommit på att batterierna inte behöver inte mer. De går sällan under 12,7 volt när det är mörkt.

 3. Anders Persson skriver:

  Hej o tack
  Jag hat inte sett att du hade svarat. Planen är att segla först om 5 år då vi är pensionärer båda två. Först ska jag utrusta båten med det som behövs. Vi har en Regina 38.
  Jag har gjort en prototyp av upphängning av solcell men valt den tunna cellen. Jag ska göra färdigt i vinter och det blir ungefär som ert rörfäste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.