Resebrev

 

19-20/5

Cala Taluera Mahon där vi hittade en mycket skyddad ankring. Tog jollarna till stan på dagen och senare bjöd K’Dans på middag. Riktigt blåsigt men vi låg prick stilla här.

17-18/5

Calal Covas

En fin och enslig cala med klart vatten. Många grottor. Promenadstigar i omgivningen.

16/5

Cala Santa Galdana. Fin vik där vi träffade på en annan svensk båt, Ananda.Var dock guppigt i viken så vi hade till och med vårt akterankare ute vilket stoppade värsta rullningarna.

13-15/5

Menorca. Anlände till Puerto de Cituadella efter en bra segling. Hann precis in innan åskvädersmoln tonade upp sej. Vilken fin stad Cituadella är. Cyklade på landsbygden också.

12/5

Puerto Pollenca

Medvind, spirade segel endel vågor.

Undra när man ska slippa täckjacka och mössa?

8-11/5

Porto Soller

Hamnade rätt in i festivalen! Morer mot kristna men först tog vi “rip-of” tåget och sen gick vi  vandringsleden tillbaka. Sen började skådespelet, slaget om Soller. Helt galet och det smällde  knallskott här och var. Alla, verkligen alla var utklädda. Vilket skådespel!! Helt galet.

7/5

Andratx

Tillbaka i snyggviken på boj. Lite regnskurar men promenad i  mellan dem.Upptäckte de fantastiskt bra duscharna också.

5/5

Santa Ponsa

Började segla mot östkusten men vindarna var helt tvärtemot. Hamnade nästan i en segeltävling med stooooora båtar. Efter ett tag hade vi skepparmöte och bestämde oss för att åka åt andra hållet. Ankrade i Santa Ponsa. Kul att våra gäster, Malena o Fredrik fick se delfiner också. Träffade K’Dans och hade BBQ.

3/5, tis

Palma

Fin morgon och en kort seglats  med delfiner till Palma. Jösses vad båtar!!! Träffade den skorpion ätande marineron “Rambo”. Handlade och lämnade in tvätt och sen röjde vi i båten. tog en låååååååång promenad för att fylla på simkortet. Onsdagens fm handlade vi lite till, hämtade tvätt och sen kom våra gäster. Vad roligt det var att få besök! Vandrade runt och tog sen middag på stan.

2/5 mån

Puerto Portals

La oss för ankar i viken utanför den svindyra hamnen. Tog jollen in och promenerade på D’s “memory lane” Varmt och skönt och en stilla ankring för omväxlingsskull, ja förutom de hysteriska sälarna på marinzoo intill.

30/4

Cala Fornell

Var lite oklart om man eg fick ankra men det gjorde vi. Efter lite draggande så flyttade vi strax intill i en jättefin liten “böj”. Riktigt fint. Natten 1-2/5 flyttade vi lite längre in pga vind. “ Enterprise”, vårt ankare, satt fint i 25knop.

26-30/4

Puerto Soller

Hurra!! K blev farmor under natten till en fin liten kille. Allt väl med alla. Naturligtvis firades det med riktig Champagne. Besökte staden Soller med “rip-of” spårvagnen. Soller var mysigt och vi hittade ett hål-i-väggen där vi satte oss och tog en liten munsbit.

28-30/4 la vi oss i marinan. Vi tog buss till fina Palma och besökte Båtmässan, Super Yachts! Oj vilka båtar. Vi gick o gick o gick. Träffade brittiska paret Tony o Sarah på Malörten Ione.

24-26/4

Andratx, Mallorca

En lång segling över som D tyckte var finfin och som K tyckte var skit. K hade ingen bra dag på jobbet och det var ingen munter stämning på Resolute den kvällen. Andratx är snyggt, allt är snyggt, omgivningar, hus, båtar, bilar, folk, priser. Dock var det bra pris för bojen.

22/4

SanMiguel

Finfin ankarvik där vi nu fick fäste med en gång. Tog jollen in till stranden men det var heldött. Två stora hotell som skulle öppna för säsongen i Maj. Trevlig vandringsled runt viken och äntligen varmt. Hade kul när vi tog bilder till vårt “epic skumparty”.

20-21/4

San Antonio, Ibiza

Ankrade och tog en tur in till stan. Såååå tråkig!!! Nästa dag tog vi bussen till Ibiza stad och det var trevligt. Gamlastan där var riktigt mysig. Ett natur fenomen såg vi också när tusentals maneter drog in i bukten. Även två lite större delfiner letade sej in i bukten.

17/4-19/4

Formentera

Hade en finfin segling över till Formentera. Ankringen gick sämre. Fullt med seaweed och gamla kättingar och efter massor med försök så gav vi upp och gick till Marinan. Fick först en jätteliten och grund plats men kunde byta tyllen större. Cykling på ön, nyckel fiske och superbra wifi.

14-16/4,

Altea

Har besökt mysiga Altea. En liten sömnig småstad med fin hamn och små gränder.

13/4, ons

Torrevieja

Ankrade utanför. Guppigt emellanåt men mojnade till kvällen. Gick inte i land alls.

11/4- 12/4

Cartagena – Mar Menor

Stökigt att ta dej ut men sen fick vi en “goe-segling” . När vi kom fram till kanalen fick vi ankra i en yttre, ofärdig hamn för att tajma in broöppningen. trygg o bra marina. Nästa dag blev det tandläkarbesök för vår vän. Cykling tillbaka på landtungan. Mar Menor är litet och grunt men bjuder på endel bra ankring. Vi fick kryss ut i frisk vind, seglet trasslade och vi glömde vredet till handfatet, så det blev att torka vatten. Toy Bouy vände men det mojnade till kvällen och vi fick en fin BBQ m K´Dans.

7/4-11/4

Cartagena

La till i Cartagena RCR. Trevligt att ligga bredsida men det var rätt obekvämt eftersom det hävde i hamnen. Dessutom hade vi “besök” av onykter ungdom på båten som vi fick jaga bort. Hittade en supergod ponchos bar, Lizzaran. Dit gick vi 3 ggr. Om man går upp på fortet så får man en fin utsikt över alla romerska lämningar och slipper betala inträde.

6/4, Ons -START ETAPP 2

Almerímar – Puerto Genovés

Ankring i viken. Nya ankaret “Enterprise” tog direkt! Men oj vilket svall det drog in i viken. Käkade och vilade ngr tim för att se om det la sen men nix. Kl 01 drog vi upp och motoriserade genom natten och anlände på fm till Cartagena.

——————————————-

November 2015 – April 2016

Under vintern har Resolute legat i Almerímar och haft det bra. Bland annat blivit uppdaterad med ny sprayhood, bimini och annat.

——————————————

Mån 26/10 –  30/10

Städade o städade o plockade o rensade o plockade ihop o ordnade och stängde Resolute för vintern. Flyg hem.

Sön 25/10

Efter en god natts sömn så kändes allt mycket bättre och vi strosade runt för att se oss omkring. Började också att ”strippa” båten och städa.

Lör 24/10, Almerímar, Vinterhamnen.

Framme!! Efter en lång och guppig dag utan vind så kom vi så fram. Checkade in och fick krånglat till oss ett pris för en 12m båt. 😉 Hihi. Hittade en bra plats. (Vi fick välja. ) Trötta och hungriga var första intrycket av ”byn”  sådääär.

Fre 23/10, La Herradura

Hittade en bra ankringsplats på vägen. Fint och rätt varmt i vattnet, för D i alla fall, så han badade. Kan det ha varit 3:e doppet sen vi lämnade? D skulle kolla båten lite med dykutrustningen men det gick sådär när skägget var för långt så cykloper läckte in hela tiden. Myskväll, det är ju sista ankringen innan vintern.

Tors 22/10, Fuengirola

Strosade omkring. Blev positivt överraskade. Vi hade inte förväntat oss en sån trevlig liten stad. Hittade till och med en Svensk Frisör så vips så var K friserad och nöjd.

Ons 21/10, Fuengirola

Lämnade Gibraltar i ett strålande väder. Träffade på ett gäng vänner, delfinerna, under färden och fick till och med se en baby-delfin! Hade först tänkt att gå till Marbella men vi fick inte plats. Första gången under resan faktiskt så vi styrde kosan mot Fuengirola som vi angjorde på seneftermiddagen.

Tis 20/10, Gibraltar

Ja men då ligger vi kvar ännu en dag. Det är som om himlen öppnat sej och någon häller hinkar med vatten på kapellet. Vi har även hinkar i sittbrunn. Det läcker här och där.

Mån 19/10,Gibraltar

Ösregn och dålig väder så vi stannar en dag till. Tog en promenad till andra sidan stan, hittade Tacokryddor och fick regn på oss på slutet.

Sön 18/10, Gibraltar

Tog en Taxi-sightseeing upp på berget och fick guidning av den hesa och korta chauffören. Vi såg det mesta som apor, grotta, tunnlar och vyer. Lunch på torget och sen följde vi Jessica till flyget. Vi promenerade dit över startbanan. Knasigt coolt. Åska på kvällen

Lör 17/10, Gibraltar

Tjejerna hade shopping på stan på fm medan Kaptenen fick lite egentid. Häng i båten innan middag på Gauchos. Oj vilken köttrestaurang! Så gott. Dennis orkade inte ens äta upp. På väg hem så slank vi in på Casinot. Enarmade banditer fanns inte o maskinerna var tråkiga men roulette, det var kul. Hade jätte trevlig kväll och det hade nog även personalen.

Fre 16/10, Gibraltar

Kom in på morgonen. Bra nattsegling men lite gupp och ström vid udden och sundet. Hade 8,5 knop som mest i fart. Efter en frukost la vi oss och sov ngr timmar. Eftermiddagen ägnades åt promenad i stan. Det blev en rätt tidig kväll för oss alla.

——————————————

Tors 15/10, Cadíz

Fina Cadíz. Tog lång promenad in till stan och strosade omkring. Letade efter en doktor för lite recept och snurrade runt i gränder hit och dit innan vi hittade rätt. Kul att se så mycket ändå. Käkade god tapas på ett icke turistiskt ställe och spankulerade tillbaka till hamnen genom en supersnygg park. Pga vädret tog vi beslut om nattsegling till Gibraltar

Ons 14/10, Cadíz

Dimma på morgonen men lugnt. Den lättade när vi kommit ut något. Vi var påväg till Huelva men halvvägs så bestämde vi att vi går mot Cadiz istället. Vindarna var fördelaktiga. Kom fram 00:00 efter 92 sjömil.

—————————————-

Tis 13/10, Faro

Ännu en rätt kort tripp till sandbankarna utanför Faro där vi la oss för ankars. En härlig dag och finfin solnedgång.

——————————————-

Mån 12/10, Vilamoura

Väldigt kort hit. Checkade in men trots rätt stor hamn så var den inte särskilt bra. Gungigt. Promenerade runt men det var i stort sett bara restauranger vid hamnen som var något. Väntade på att vår gäst, Dennis syster Jessica skulle dyka upp. Gick ut och käkade sushi på kvällen.

——————————————-

Sön 11/10, Lagos

Städade och fejade både in och utsidan på båten. Storhandlade och käkade en pubmiddag på världens högljuddaste brittiska pub.

Lör 10/10, Lagos

Ösregn. Tog en regn-promenad i alla fall och sjöblöta käkade vi lunch. En till promenad när det slutade regna.

Fre 9/10, Lagos

Kort distans för att komma fram. Snyggt efter Algarve kusten och verkligen snygg marina! Tvättade direkt tre maskiner i en bra tvättstuga med fungerande torktumlare. Välbehövlig dusch i mycket fräscha duschar och sen  tog vi en promenad i fina Lagos. Åt resans godaste Rib’s på The Garden.

——————————————

Tors 8/10, Baleeira

Ännu ett långt ben för att komma nedåt. Hade seglingsväder, kors i taket men det tog länge innan vi hittade rätt seglingsställ. när vi närmade oss Portugals sydvästra udde så blev det både blåsigt och guppigt som brukligt runt uddarna. Hade tänkt ankra ganska direkt sen men det blev tillslut 3:e ankarviken. Vi bara ankrade och åt och la oss direkt.

——————————————

Ons 7/10, Sines

Det blev ännu en lång dag på havet. Dock rätt händelserik. Vi såg val! lite senare strax innan vi var framme i Sines så  fick vi äntligen napp. Det var en “Bonito” som var rätt stor. Vi grillade den till middag. Ankringen var ok men rätt rullig. Var aldrig i land.

——————————————-

Tis 6/10, Lissabon,

Tog tåget till Lissabon. Tänkte att det var en bra ide att ta en “hop on-hop-off buss”. Men det var det inte eftersom vi kom på fel tur och såg bara ja typ inget av vikt alls. Riktigt dåligt. Hoppade av så fort bussen kom mitt i stan och då gick vi resten. Letade upp The Phonehouse och hittade till vår glädje ett nytt simkort!  Promenerade runt i Lissabon men vi var inte så imponerade. Porto är bättre. Väl tillbaka i Cascai sa vi hejdå till de andra svenskbåtarna.

Mån 5/10, Cascai

Storm och regn.Stack inte upp näsan förrän vi blev inbjudna till Archipelago på kvällen.

Sön 4/10, Cascai

Strosade runt i fina Cascai och sen tittade vi på Rc-44 Vm-tävlingarna. Kul att se allt “russel i hamnen” när båtarna kom in. Artemis var svenskbåtarna. Fixade också ett välbehövligt myggnät till båten.Storm och regn på em. Det blev vädermöte i Resolute med båtarna, Amiga, Emma och Archipelago.

Lör 3/10, Cascai

Här höll vi på att inte få plats. Efter en lång dag på havet är stubinen väldigt kort. Landkrabban var sur som ättika! efter tankning så gick Dennis in  på hamnkontoret och tydligt men bestämt tjatade in oss. Det löjliga var att de var principfasta på mindre än 20cm! Idiotiskt! Nåja väl på plats så var den riktigt bra och vi var nöjda. Såg också den gamla J-båten Endeavour. Verkligen historiska vingslag

————————————-

Fre 2/10, Peniche

Travade runt och turistade oss. Inte mycket att se överhuvudtaget. Käkade grillade sardiner och bläckfisk till lunch. Hittade en riktigt bra mataffär samt en fiskeaffär där nya drag inhandlades. Filmkväll i båten sen.

Tors 1/10, Peniche

Oktober! Galet! när vi skulle bege oss från Figuera så dök inte hamnkaptenen upp. Vi väntade men tillslut tröttnade vi och tejpade upp hamnavgiften på dörren. när vi kom fram till Peniche så var det inte en särskilt bra hamn. Få platser och guppigt. Vi la oss bakom tullen, på en annan tullplats visade det sej men vi fick ligga kvar som tur var för där var det lite bättre.

—————————————-

Ons 30/9, Figuera da Foz

Kom in vid 19-tiden efter en lååång dag på havet, för motor. Var rätt trötta men efter ett skype-samtal med sonen så blev vi pigga igen. Jippi, vi ska bli farmor och plast-farfar!! Nu skulle det firas så vi gick ut och åt en riktigt god fiskmiddag!

——————————————

Tis 29/9, Leixöes,

Det blev sovmorgon och båtfixande i värmen.

På kvällen hade vi bestämt att vi skulle se Porto-Chelsea i Champions League på någon lokal bar. Vi hamnade på ett bra men lite “fancy” ställe så det där med fotbollstämningen var det inte mycket med. På kvällen sa vi hejdå till Liv och Magnus. Nu skulle våra vägar skiljas efter att vi följts åt så länge. Vi har haft så mycket roligt ihop. Hoppas våra vägar korsas framöver.

Mån 28/9, Porto

Även idag tog vi spårvagnen in till centrum tillsammans med Liv och Magnus. Det var portvinsprovning på tapeten. Promenerade till bron, som är byggd 1886 av en av Gustave Eiffels medhjälpare, alltså inte han själv. Vi hade tänkt ta linbanan först men det var både dyrt och onödigt så vi gick. Vi siktade in oss på Cockburns portvinshus och bokade plats. Under väntetiden hann vi med lunch, en mycket konstig sådan, med världens konstigaste hamburgare, dvs ett bröd, kött, stekt ägg och chips i en ring runtom. Dessutom var det verkligen strulig service så att de sen glömde ta betalt för drycken struntade vi högaktningsfullt i. Åter på Portvinshuset så fick vi en riktigt trevlig tur och provsmakning. Sen promenerade vi tillbaka till “andra sidan” nu på den nedre delen av bron och hade en supermysig eftermiddag i solen.

Söndag 27/9, Porto

Tog metron in till Porto och strosade omkring hela dagen bland gamla gränder, sevärdheter och turister. På väg tillbaka så stannade vi i en liten mataffär. När vi sen kom ut så hamnade vi helt plötsligt i en helgon procession. Det var helgonet San Miguel som man firade. Soligt och varmt i stan men dimmigt när vi kom tillbaka till hamnen.

Lördag 26/9, Leixões (Porto)

Dimma, dimma, dimma. Enligt fransmannen skulle det lätta längre ut men nix. Tjock och tunn dimma om vart annat hela dagen. Man ska nog inte lyssna så noga på “The F-factor”. Alla båtarna slog på sina radar och ett litet lämmeltåg gav sej ut i dimman. Det blev en tråkig transportdag men med lite ljudbok så blev det lite trevligare i all “mjölk”. Kom fram tryggt och säkert till Leixões, Portos hamnstad. Blev bjudna på äppelkaka hos Nanny dit även Sim och K-B från holländska grannbåten kom. Sen blev det bara en slappar kväll.

——————————–

Fredag 25/9, Viana do Castelo

Tidigt uppe för att gå på marknaden. Där fanns det förutom skrikande försäljerskor både det ena och det andra. Allt från kläder, kastruller, väskor, lergods, underkläder till levande fåglar.Efteråt så knatade vi upp 703 trappsteg till högsta toppen men den fina katedralen. Väldigt flåsigt men fin utsikt. Tog linbanan ner sen och hamnade på Pizza Hut för lunch. Väl tillbaka så var det tvättning som gällde. Det hela slutade, även denna gång, med att Resolute förvandlades till en torkbåt.

Torsdag 24/9, Viana do Castelo, Portugal

Gav oss iväg tidigt tillsammans med Nanny. Det visade sej också att både Kuheli och Swedreams var på väg. Vi låg först och utlyste en fisketävling.Det gick sådär. Alla båtarna förlorade sina drag på ett eller annat sätt. Typiskt. Vi la oss på väntpontonen när vi kom fram och enligt hamnkaptenen var det ok att ligga där. Det blev en svenskbrygga, ja och så britten Rob förstås. Brygghäng i solen under em och kvällen.

———————————

Onsdag 23/4, Vigo/Islas Cíes

Dagen gick åt till lite shopping av både mat och elektronik och på eftermiddagen tankade vi och seglade ut till Islas Cíes igen för en ankring.

Tisdag 22/9, Vigo

Flyttade oss till Vigo på morgonen. Tog en lång promenad i staden för att senare på eftermiddagen ta en bastu!! Så härligt att få en riktig bastu. Visserligen myllrade det av simtränings ungdomar men efter att ha tajmat bastubadet bra så fick vi gott om plats för löddring. På kvällen blev det efter lite velande, middag på en lokal restaurang.

———————————

Måndag 21/9,Islas Cíes

Vi hade det så härligt så vi låg kvar en natt till.

Söndag 20/9, Islas Cíes

Då var det ännu en fin och solig dag och den här gången tog vi promenad till den lilla fyren. Sotade i båten efteråt och tog en tur till stranden på eftermiddagen också. Verkligen ”relaxande” dag.

Lördag 19/9, Islas Cíes

Dennis gjorde lite ”mullemeck” på båten medans Katarina bara läste bok i solen. På eftermiddagen blev det svenskt grillparty på stranden. Det är ett stort gäng Svenskbåtar som är påväg söder ut. Förutom oss och Nanny så är det Swedreams, s/y Emma och Kuheli plus en trevlig tysk fam i s/y Mango.

Fredag 18/9, Islas Cíes

Gick en lång promenad upp till den stora fyren på ön. Vilken fantastisk utsikt!! Varmt och soligt och härligt vatten. Tyvärr är det bara ca 15grader i vattnet så det blir inte mycket till bad. Mycket båt som ankrade knäppt och vi fick ”köra bort” en dansk som la sej alldeles för nära. D fick t.om hjälpa honom att ankra om.

Torsdag 17/9, Islas Cíes

Fick en fin dag på böljan blå men bara en tredjedels segling. Kom fram till en underbar fin vik i denna nationalpark, Islas Cíes.  Grillkväll på Resolute.

———————————

15-16/9, Vilagarcía

Den tropiska stormen Henri kom på besök. oj vad det blåste och regnade!! Vi stack inte upp näsan ens i sittbrunnen. Ja, för där hade vi 5 hinkar för att samla upp vattnet från vårt läckande kapell. Oj, vad vi ångrar att vi inte bytte kapell i Sverige men å andra sidan hade vi ju inte bestämt hur vi skulle ha det förrän i La Coruña….   Blev också en ”Svensk afton” med typ ett smörgåsbord värdigt en midsommar tillsammans med Liv och Magnus.

Måndag 14/9, Vilagarcía

Tog möjligheten att förflytta oss när vädret tog en kort paus. Hittade marinan Vilagarcía som låg längst in i Rian. Vi hann med en promenad i stan och blev sen bjudna på chiliconcarne i s/y Nanny.

——————————-

10-13/9, Portosin

Tänkte först ankra i en vik men den var både ful och full av fiskodlingar så vi tog hamnen i Portosin istället. Bra val visade sej. Hamn personalen var fantastiskt trevliga och hjälpsamma. Sen blev det en trevlig happening med lite “tjôt” oss svenskbåtar emellan. Det var förutom vi och Nanny även S/Y Emma och Kuheli. Tillsammans med Liv o Magnus gjorde vi en bussutflykt till Noia. Kul att kliva på bussen och få säga 2 till Noia fast på spanska, då blir det 2 para Noia. :)Lördag tog vi en annan utflykt till Castro de Baoña. Lämningar av ett fort som härstammar från järnålern och till 1000-talet. Coolt att se. På eftermiddagen var det båtmästerskap i “Padel”. Det spanska bollspelet som är en slags blandning mellan Tennis och squash. Natten var mycket blåsig men vi låg ju tryggt i hamn.

—————————————

Tisdag 8-9/9, Finisterre,

Hade rejält med dimma till och från under färden. Vi passerade nu också den mest västra udden på Europas fastland. La oss till ankars utanför hamnen som mer var en lags fiskehamn. Vi promenerade i staden,  som hade ngn slags Fiesta. Det blev vi varse om under natten då det spelades disco till långt in på småtimmarna. Ljudet verkligen fortplantade sej över vattnet. Dimmigt och regnigt dagen där på så det där med att vandra upp till fyren struntade vi i.

—————————————-

6- 7/9, Rías de Camariñas

En verklig guppig och rullande färd där vi kunde gå hälften av sträckan med segel.När vi skulle ankra i viken så fastnade ankaret i ett sort gammalt fisknät som låg på botten. Vi fick tillslut sätta jollen i sjön och krångla för att komma loss.Tog oss till andra sidan viken och gjorde nytt försök. Vår kompis-båt Nanny kom också och de hade haft ett otäckt tillbud med storskotet som Magnus fått runt huvudet. Han kom undan med blotta förskräckelsen och lite sår. I övrigt fixade vi endel i båten. Alltid är det något pyssel o plock.

—————————————-

31/8 – 6/9, La Coruña,

På morgonen flyttade vi in i hamnen Real Nautico. En mycket trevlig marina med väldigt trevlig personal. La Coruña var en riktigt trevlig stad med bla mycket tapasrestauranger.Vi blev kvar i 7 dagar! En hel del fick vi gjort. Inkoppling av solceller, tvätt och inpregnering av kapell, putsade fendrar, tvättade och tätade stuvfack. En dag gick vi i 3 tim och fick stressigt att hinna tillbaka till en fantastisk middag på båten Nanny. Vi gjorde utflykter också. En dag tog vi tåget till Santiago de Compostela. Det tog 25 min. Riktigt roligt att få de detta berömda. Mycket vandrare/pilgrimmer som var så glada när de kom “i mål” utanför den stora Katedralen. Absolut värt ett besök. På fredagen tog vi ännu en utflykt ihop med Liv o Magnus på Nanny. Vi besökte IKEA. Mums vad gott!! köttbulle lunch och sen inhandlades diverse prylar och mat. I det stora shoppingkomplexet fanns en stor sportaffär där Dennis köpte en våtdräkt. Även storhandling av mat blev det också.

—————————————-

30/9, La Coruña

Hade en härlig genacker segling mot La Couruña men sista biten blev dimmig. Ankrade i en vik strax utanför och hamnade helt otippat i Galicien mästerskapen i rodd. Första parkett! Fast vi verkade ha hamnat in i deras uppvärmningsområde för vi var omgivna av roddare.

—————————————-

28-29/8, Barquero

Efter en något guppig färd hittade vi en alldeles egen liten ankarvik framför en liten vit strand där det också stod en gammal ruin. Det var verkligen fint och stilla, ja tills de badande Spanjorerna kom. Då var det lite stoj och jolle åkningar mm men det lugnade sig efter hand. Vi tog själva en tur med jollen uppåt floden medan det ännu var högvatten. En i övrigt solig och avslappnande dag.

————————————–

27/8, Ribadeo

Blåste väldans hela dagen. Var uppe (låg högt!!) i staden och vandrade runt lite. Blev sittandes en stund på ett café som hade bra internet.

26/8, Ribadeo

Hade tänkt att ta ett litet skutt men ångrade oss eftersom det skulle komma hårda vindar framöver. Fick ändå rätt stökig tur och det var en sån där tråk-tisdags dag, trots att det faktiskt var onsdag. Fick plats i hamnen på Ribadeo. Lite guppigt var det men skönt att ligga i hamn när det ”pep i ” i vinden.

——————————————-

25/8, Cudillero

Tog ett litet men guppigt hopp till gulliga Cudillero. Byn som klättrade på bergsväggen. Tillsammans med Liv och Magnus på Nanny, tog vi tunneln genom berget för att komma till byn men gick först åt fel håll så det blev en extra lång promenad. Hamnen, där vi låg på boj, var liten och hade så fint och klart vatten. Dennis badade för första gången nu då vattentemperaturen kommit över 18grader.

——————————————

23/8, 24/8, Gíjon

Dagarna var fulla med ”mickel o meckel” åska och hårda vindar. Letade sladd till VHF:en som gått sönder. Dennis cyklade vilse också.

22/8, Gíjon

På förmiddagen dök s/y Nanny upp och vi hade en trevlig middag och kväll.

21/8, Gíjon

Kom in till Gíjon riktigt tidigt och la oss att sova på välkomst bryggan. Senare på dagen flyttade vi oss till en bra plats och tog en promenad i den trevliga staden.

—————————————-

20/8, Santander

Tog jollen in till marinan och gick sen och turistade oss i staden. En mycket fin och trevlig stad med många matställen. Kom till baka till båten på eftermiddagen och bestämde oss hipp som happ för att ta en nattsegling till Gíjon.

19/8, Santander

Viva España!

Anlände till Santander och ankrade utanför en fin strand. Hade fullt sjå att se på allt ”russel på floden”. Det var minsann livligt värre. Höll till och med på att släppa ankaret i huvudet på en helt plötsligt uppdykande, simmande man!

————————————–

18/8-19/8, Biscaya

Biscaya överfart. Släpptes ut tidigt från hamnen och tog sen en sväng förbi Fort Boyard som såg ut precis som på TV. Det blev en riktigt lugn överfart med enheldel motorgång. Mycket Delfiner under natten. Det var lite mareld i vattnet så det var extra fint när det glimmade till omkring delfinerna. Funkade bra med vakterna och tom K som lite under natten.

—————————————–

15/8-17/8, Bordeaux

Hyrde oss en Micro-bil och tog semester och åkte till Bordeaux som visade sej vara en fantastisk stad. Besökte en massa vingårdar  där ibland Cos d’Estournel varifrån födelsedagsvinerna kom. Bodde en natt på en vingård och kunde bada bubbelpool och bastu. Härligt!

14/8, La Rochelle

Cykeltur runt om i staden. Sen tog vi tvättdag men det var kanske inte så smart med tanke på att det regnade så all tvätt fick färdig-torkas i båten.

13/8, La Rochelle

”Skyndade” oss lite för att hinna in på högvatten. Fick ändå vänta lite men sen kom vi in under den gamla svängbron och in i Marina Chalutiers. Fick en riktigt bra plats och i den här marinan var det lugnare.

—————————————-

12/8, Les Sables d’Olonne

Tog cyklarna och cyklade en lång sväng längs efter den långa stranden. Hett och soligt. Käkade lunch crêpes och tittade på allt myller. Hittade en segelmakare som via Seldéns fabrik skulle kunna fixa en ”vagn” och som vi kan hämta i La Rochelle. Passade också på att handla på en riktigt bra och stor affär som lång alldeles nära. Käkade i båten med livemusik. Samma band som kvällen innan hade nu flyttat showen till våra ”kvarter”. Åskväder på kvällen.

11/8, Les Sables d’Olonne

Det var ett verkligen livligt inlopp med båtar, vattenskoters, färjor och flytande farkoster åt alla håll plus ett lastfartyg mitt i röran! Det kan man kalla Fransk röra! Fick en bra plats i en bra marina och tog kvälls promenad och middag på stan. Mycket folk ute och på hemvägen blev vi sittandes och kollade in ett live band som spelade på en liten scen gatan.

—————————————–

10/8, Pornichet

Hamnen låg på ett bra avstånd i o m att vi var tvungen att vänta till efter lunch för att kunna gå över sillen på Belle -Iles. Men Pornichet kan man hoppa över om man inte just behöver.  Promenad runt om kring men inte mycket att se alls. Gick tillbaka barfota längs efter stranden. Extra plus för den långa, långa sandstranden. Fixade middag och en tidig kväll

—————————————-

10/8, Belles-Iles-en-Mer

Fick göra lite Mulle-meck eftersom ”vagnen” har gått sönder igen. Suck!  Dennis fixade så att vi kan få ut och in seglet så att vi kan segla, i alla fall lättare vindar. Nu får vi leta vagn! Grrr. Kom ut vid 14-tiden från hamnen.

Sön 9/8, Belles-Iles-en-Mer

The big födelsedags dag! Vilken fantastiskt mysig dag med cykling till norra delen, crêpes, dopp, tårta, bubbel och middag med vinerna 28:an och 98-an. Soligt och varm, nu har vi inte bara hittat sommaren, vi har hittat värmen också! Mys dag! En väldigt speciell sådan på många vis. 🙂

Lör 8/8, Belles-Iles-en-Mer

Kom tidigt till hamnen, eller ”förnamnen” och fick vänta ett tag på att bron skulle öppnas. När det tillslut öppnades så blev det såklart kaos som vanligt när Frassarna är i farten.  En båt kom drivandes på tvären rätt in i kaoset.Vi fick tillslut en bättre plats än den bokade där vi för övrigt inte kunde ligga pga djupet. Promenad resulterades med en stukad fot för D . Var bjudna på för-födelsedags middag på s/y Nanny.

—————————————–

Fre 7/8, Kernével (Loriant)

K styrde nästan hela vägen för ovanlighetens skull och D tyckte att han blev helt rastlös. 🙂 Vi hade bra vind och äntligen fick båten segla!  Tog cyklarna och bunkrade både båtsaker och mat. Stannade bara en kortis över natten så Loriant hanns inte med tyvärr.

—————————————–

Torsdag 6/8, Ils de Glenan

Stora vågor och lite vind, sådär…men sen… Delfiner i massor!!! Vilken fantastisk upplevelse att se dessa underbara djur leka runt båten. Inte en sekund ville vi missa och det var glädjetårar i sittbrunnen efteråt. Ankrade vid denna idylliska sandö där det b.la var väldigt mycket seglarskolor. Vi fick en riktigt fin soledgång.

——————————————

Ons 5/8,  Douarnenez

Gjorde en riktig storhandling när vi hittat en superstor supermarket. Under eftermiddagen fick vi flytta på oss ut på en boj i en vik, eftersom det skulle vara stor segeltävling och platsen var bokad för tävlingsbåtarna.

Tis 4/8 , Douarnenez

Cyklade runt i denna lite robusta stad. Åt tillslut Crêpes som man ju ska göra här in Bretagne. Verkligen mumsiga. Hurra vi har bra Internet! Uppdatering av bloggen blandannat.

Mån 3/8, Douarnenez

Anlände till Douarnenez efter mestadels motorsegling. Hittade lugn o bra plats i en liten marina som trots mycket tidvatten kunde ta vårt djup. Hamnen hade högtrycksvatten så vi fick tvättat av både båt och tampar, så välbehövligt.

—————————————–

Sön 2/8  Camaret-sur-Mer

Mickel o Meckeldag och rätt vad det var så dök det upp kanotister i sjönöd som Dennis fick bogsera in till land. Blev lite livräddning också eftersom den fjärde kanotisten ramlade i vattnet. Blev efter livräddandet bjudna till familjen Mugnier. Verkligen en upplevelse för oss!

Lör 1/8 Camaret-sur-Mer

Idag hittade vi sommaren! Ljumma vindar och sol!! Så skönt. Lugnt hav, ingen vind dock men det blev en go dag och vi ankrade utanför Camaret-sur-Mer. Träffade även här s/y Nanny och s/y Blue Water med Micke o Carina som var på väg över Biscaya.

—————————————

Fre 31/7

Iles d’Ouessant

Delvis segling och delvis motor. Provade fiskelyckan på vägen men utan napp. Gick fint tills vi kom till utsidan av ön och hade ca en halvtimme kvar, då hamnade vi i helvetes-virvlarna. Försenade oss 2 tim! mer än 40 graders skillnad på styrd kurs och verklig. Träffade s/y Nanny, Liv o Magnus och hade en riktigt trevlig restaurangkväll med lamm som huvudrätt.

—————————————-

Tor 30/7 Roscoff

Tidigt igen för att hinna med tidvattnet. Känns aningen stressigt med det här med tidvattnet. Kom till Rostcoff ganska tidigt efter en fin segling, så vi hann med att upptäcka den riktigt fina och gamla stan. Rätt otippat faktiskt. Träffade svenskbåten s/y Ayla.

————————————–

Ons 29/7 Lezardrieux

Mot Frankrike igen. På vägen smällde uthalet igen och vi förlorade alla kulorna! Så typiskt! Tog oss till en litet ställe där tiden stannat som hette Lezardrieux. Upp för en flod. Tänk, där utförde segelmakaren ett mirakel och fixade fram kulor trots att det inte gick. Otippat. Men usch vad dyra de var!

—————————————-

Tis 28/7, Jersey

Tog cyklarna med på lokalbussen och åkte upp till norra delen för att cykla tillbaka. Lunch på La Mer Wine Estate. Fantastiskt fint att cykla. Passerade också “war tunnels” som var lämningar efter tyskarna vid andra världskriget.75% nedför och det var så gött!

Mån 27/7, Jersey

Promenad i staden. Mer modern men mysig.

Sön 26/7, Jersey

Dåligt väder och förkylning så vi lyssnade på ljudbok h e l a dagen.

Lör 25/7 Jersey

Fin segling i medvind. Anlände när “sillen” var stängd så det blev att vänta vid vänt-pontonen. Trots att vi fått plats av hamnkapten pga djupet, så var det djungelns lag som gällde och vi halvkörde bort en holländare som tog upp hela bryggan. Då fick ju alla plats tillslut.

—————————————–

Fre 24/7, Guernsey

Blev kvar en extra dag pga vädret. Passade på att shoppa mycket billig gas till grillen och ett par sandaler.

Tors 23/7, Guernsey

Lite shopping och lunch och mys innan Nicke o Malin tog färjan till fastlandet för att ta bilen hemåt igen. Vad kul det var med besök!

Ons 22/7, Guernsey

Heldags cykelutflykt runt syddelen på ön. Fantastisk pick-nick vid “Renoir bukten” och sen hann vi tillbaka lagom till “Russel i hamnen”

Tis 21/7 Guernsey

Upp tidigt igen för att hinna med strömmar och tidvatten. Bjöd på både segling, soluppgång, overfalls och hoppande Delfiner. Guernsey var så gulligt! Bra plats i hamnen och härlig atmosfär!

—————————————

Mån 20/7 Alderney

Supertidig revälj. Redan vid halv 5-tiden släppte vi tamparna och styrde mot kanalöarna.

Vi hade 5knops medström så vi loggade 10knop! Regnigt från början men sen sprack det upp. La oss på boj i hamnen och tog en liten lur efter frukost. Sedan blev det ö expedition för hela slanten!! Vilken ö!!!!! Heeeelt fantastiskt!

————————————–

Sön 19/7 Cherbourg

Så kom då våra första gäster, Nicke o Malin. Kärt återseende!

————————————-

Lör 18/7 Cherbourg, Frankrike

Kunde segla ⅓ av sträckan, sen blev det motor.  Heeeelt platt vatten, knappt en krusning.

Kom sent till Cherbourg. Vi var hungriga och käkade middag i “Affären”. Det var en affär på dagen och en restaurang på kvällen. Riktigt coolt.

————————————–

Tors 16-17/7 Cowes, Isle of White

Vilken härlig segling! Medvind, ljummet, sol och inget hände. Helt enkelt bara härligt. Var fullt i marinan så vi fick ligga i Shepards Warf. Träffade s/y Anniara som var påväg hemåt efter dryga tre år runt jorden.

—————————————

Tis 14-15/7 -Brighton

Vind i näsan som vanligt. Efter ⅓  så small uttalet till storen. Fick snabbt rulla in.

Det blev motor och försegel resten av vägen.  När v kom in i marinan och skulle backa så svarade inte backen…..styrningen hade gått sönder!! Sååå tur att det skedde i Marinan!!

Hängde på en motorbåt och upptäckte att bultarna till styrningen skakat loss så armen hoppade ur. D fixade och sen gick det bra. Fixade segel hos “Nickys Canvas och Sail” Mycket trevliga och serviceminded.

————————————-

Lör 11-13/7 Dover

Gick för att ta oss till Brighton trodde vi….

Fick vända efter halva vägen pga mycket väder

Inblåsta i Dover tills 14/7. Hann med tvätt och lite fix.

————————————

Tors 9-10/7 Dover

Ok trip över från Belgien.

Blev bordade av “bordercontrol” och vi fick visa papper och pass och hann med lite prat också.

Cykelutflykt till Walmar castle med ett vätske stopp och lite tjôt men de lokala på Puben Red Lion i St Margreth on the Cliff.  Riktigt kul dag även om vi hamnade på fel vägar emellanåt där inte cyklister skulle vara……

———————————–

Måndag 5-8/7,  Oostende, Belgien

En låååång och guppig dag för motor. Slussade in i Oostende där vi ligger i centrum, verkligen mitt i stan. Stannar några dagar pga hårda vindar och då passar det ju bra att besöka Brügge också.                                                                                                                         ———————————————-

Lör-sön 4-5/7,  Ijmuiden -Scheveningen (Haag)

Bra bredsidesplats och här passade vi på att tvätta båtens utsida riktigt ordentligt.Söndagens cykeltur till Haag blev verkligen en positiv överraskning. Haag var en riktigt mysig stad! Åt mycket god fisk här också.                                                                   ———————————————-

Tor-fre 2-3/7,  Ijmuiden (förhamn till Amsterdam)

Passade på att städa båten, fixa lite på ” mickel o meckel-listan” samt att tvätta.Tittade man ut efter kusten var det fantastiskt långa fina stränder men tittade man inåt så såg man bolmande fabriker. Skum miljö.                                                                                                                          ———————————————

Ons 1/7,  Cuxhaven -Ijmuiden, NL

Kastade loss vid 12-tiden efter att ha tagit en promenad i gulliga Cuxhaven. Nu var det långseglats på gång. Bra segling hela vägen, snittat över 6knop över de 196 nm. Nästan magiskt att länsa med fullt utslagna segel och grilla på akterdäck till en begynnande solnedgång. Landkrabban skötte sej bra och skiften fungerade på ett bra sätt. Den här långa sträckan som varit orsak till nervösa sammanbrott visade sej från sin bästa sida. Lärdom: Det är egentligen helt onödigt att oroa sej i onödan!                                                     ———————————————

Tis 30/6,  Kiel-Cuxhaven

Lämnade Kiel 7:30 för Första Slussen, Holtenau. Kostade 18€ att gå igenom och man fick klättra upp för en 6m, rostig vertikal stege för att gå runt hela Slussen för betalningen.Hade sällskap med lastfartygen Lady Adele o Clarissa. Hett och rätt händelselöst  i kanalen. Anlände till Cuxhaven från Brünnsbuttel vid kvällningen.              ——————————————–

Mån 29/6,  Kiel

Cyklade runt halva Kiel och köpte gas, båtgrejs och mat. Hittade mysiga kvarter även i Kiel. Åt lunch på Kiel YC i linne o shorts när det fina folket kom med kavaj o Finklänningar. Oooops!                                                                                                                          ——————————————

Sön 28/6,  Flensburg-Kiel

Härlig segling ner till Kiel. Fullsmäckat med båtar som var väg in och vi racade med en XC42:a som vi, trots långseglingslast höll jämna steg med. Oj hoppsan så trillade vi in i ”Kieler-woche” också. Mängder av segelfartyg, skonare mm som paraderade.                         —————————————–

Lörd 27/6,  Dyvig -Flensburg

Vi fick för oss att Flensburg kunde vara fint….men det har vi reviderat.                                      —————————————-

Fre 26/6,  Juelsminde -Dyvig

Start med motor i helt stiltje. På turen ner i vackra Lilla Bält såg vi många tumlare. Ankrade i idylliska Dyvig efter att ha kört i en supergrund liten ränna.                                 —————————————-

Tor 25/6,  Ebeltoft-Juelsminde

Spontan svängde in och hittade en fin och välordnad marina. Magma grillen invigdes med en supergod Flap-steak. Två bra sittunderlag fick också komma till båten.

————————-

Mån 22-24/6,  Anholt -Ebeltoft

Gullig liten stad som liknar Visby. Här ligger också världens längsta träskepp ”Jylland”. Båtfix och förkylning.                                                                                                                              —————————————

Sön 21/6,  Vrångö -Anholt

Efter mysigt midsommarfirande med vänner kastade vi loss på riktigt och tog oss till Anholt. Eskort: Ulf och Hovås sjöräddare                                                                                                           —————————————-

Ons 17/6, 2015 ,  Göteborg -Vrångö

Lämnade vänner o familj på kajen vid GKSS i ösregn och kuling-vindar. Efter grejande med flaggspel och tankning på Styrsö anlände vi, helt genomblöta, till Vrångö för midsommarfirande.                                                                                                            Eskort:Nicke o Malin                                                                                                                                      ————————————

Här kommer vårt första resebrev. Det är en samlingsbild av resan såhär långt. Dessa kommer ni att hitta under kategorin ”Resebrev”.

Det här inlägget postades i Resebrev. Bokmärk permalänken.

3 svar på Resebrev

  1. Camilla Busck skriver:

    spännande att följa eran resa! Camilla och Stefan Busck / Soggy Dollar ⛵️

  2. Kerstin Alexandersson skriver:

    Jättekul att läsa era inlägg som är riktigt underhållande?.
    Vore kul att veta vad ni har för reseplaner…om ni har några spikade ?.
    Kerstin & Stefan /Inception ⛵️⚓️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.