Segel upp och segel ner

Då har vi avverkat två långa sträckor på två dagar. Första dagen var ju händelserik med både val och fisk men den här andra dagen var det inte mycket som hände på havet förutom att det var rulligt emellanåt. På båten hände det desto mer. Det blev helt plötsligt massor med jobb att utföra. Vi har inte haft särskilt bra seglingsvindar på sistone och vi har nästan blivit lite bekväma eftersom det inte har varit så mycket jobbande med segel och allehanda tillbehör.

Det var alltså seglingsvind, medvind, så först hissade vi alla segel. Storseglet och två fram åt var sitt håll.  Det blev sådär. Sen tog vi ner storen. Strax där på så tog vi även ner ena förseglet och istället började vi bygga vårt “spindelnät” igen med tampar åt alla håll. Så, nu hade vi ett försegel och den färgglada genackern.

DSC_0177,  Baleeira

“Bra” tänkte Landkrabban nu gick det lite bättre minsann, mindre rull och bra fart. Men se det skulle hon inte ha tänkt. Nej, då vred vinden lite och vi behövde jippa, dvs flytta över seglen till andra sidan. Ja, då var det bara att först ta in förseglet, byta till andra sidan för genackern, som efter lite trassel ville vara med på den manövern och sen tillslut så satte vi förseglet igen. Det tog nog 2 1/2 tim för att hitta rätt segelsättning! Pust!

Men när man fått allt perfekt så seglar man fort. Det finns inga genvägar till det perfekta segelsättningen. 😉 Vi gjorde 8,2 knop som mest och det måste ju anses som riktigt bra faktiskt. Som tur var så kunde vi segla på ett bra tag, i alla fall tills vi tillslut tog ner förseglet och bara hade genackern. Så fick det vara resten av dagen och det blev lite lugn och ro. Fast när vi skulle runda udden, Portugals sydvästra hörn så åkte genackern in och det blev bara ett revat försegel. Här ser ni den beryktade udden. Fyren når 95km bort och lär vara Europas kraftigaste.

DSC_0186,  Baleeira DSC_0195,  Baleeira DSC_0201,  Baleeira

Det där med hörn och uddar förresten, det är lite lurigt för där drar vinden ofta runt uddarna och många gånger kan det vara mycket mer vind jämfört med “icke” uddar. Spanien och Portugal verkar ha en förkärlek till uddar. När vi rundade udden så fick vi också första glimten av Algarvekustens fina klippor. Verkligen snygga!

DSC_0228,  Baleeira DSC_0238, Lagos DSC_0241, Lagos

Efter en ankringsnatt så har vi nu kommit fram till Lagos, som uttalas “Lagosch” på Portugisiska.  Det var ju det här med “sluddrig Spanska” ….  Det första som vi gjorde när vi kom i hamn var att tvätta tre stora maskiner och kan ni tänka er, den här gången funkade faktiskt torktumlaren!! Det är nästan ett mirakel!

DSC_0243, Lagos DSC_0244, Lagos

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.