Spa dags

Måndagmorgonen blev tidig eftersom vi hade bokad tid för upptagning kl 08:30. Lite spännande var det, åtminstone för Krabban, när Resolute skulle hänga och dingla i luften och sen komma på plats på varvets stora plan. Det är förresten väldigt få ställen som tillåter att man själv arbetar på sin båt vid upptagning så det var också till fördel för Almerimar som vintermarina. Vi fick vänta en liten stund men sen kom de med den stora kranen och upp i luften åkte Resolute.

DSC_0500, Almerimar DSC_0504

Lite “slaimig” och grön såg hon ut undertill och hon hade till och med blivit skäggiga damen, men efter att marinerosen hade spolat av båten med högtryck så var hon, enligt Kaptenen, förvånansvärt bra i skrovet.

DSC_0514 DSC_0521 DSC_0529

Morgonen hade varit fin men det hade utlovats lite vind under dagen och mycket riktigt, det blev både mulet, blåsigt och kallt. Arbetet avstannade på flera båtar runt omkring men Kaptenen och Krabban tittade på varandra och sa “ nä, nu kör vi!” Det var trots allt inte värre än att stå ute och i April och vårutrusta en kall dag i Sverige. Krabban hade för säkerhetsskull både mössa, huva och dubbla jackor men sen jobbade vi oss varma och fick lite belöning på eftermiddagen när solen tittade fram igen. Redan första dagen var vi klar med polering av skrovet.

DSC_0543

Normalt använder vi bara polish men vi hade bestämt att även vaxa i år. När Krabban var i Sverige så fick hon i uppgift att köpa vax. Vaxet visade sej vara ett “racing vax”.  Kaptenen var först lite skeptisk men det blev ett riktigt bra resultat och Krabban var nöjd för nu skulle vi kunna segla super snabbt. Sedan förbereddes botten för målning. Det blev tillslut så att vi våt-slipade “algiga” ytor lite här och där, som inte högtrycken fått bort. För er som inte vet, det visste inte Krabban heller, så var det ett riktigt smutsigt jobb. Utrustad i målaroverall och fasttejpade gummihandskar så skred vi till verket. Kaptenen rymdes inte i overall så Krabban hade för 5€ köpt den största fleecejackan och ett par vita (!) sportbyxor i större storlek i Almerimars “charity-shop”, som Kaptenen var utrustad i.  Vi var rätt nöjda och glada när det smutsiga arbetet var klart.

IMG_4881 IMG_4876

När Krabban förberedde för målningen så började Kaptenen med bogpropellern. Det som skulle vara ett snabbt fix visade sej verkligen bli krångligt. I flera timmar försökte Kaptenen att få loss den. Skruven var helt rund inuti och det var hur svårt som helst att få upp den och när skruven tillslut kom loss så satt propellern som berget. Efter mycket jobbande med hjälp av två vänner så fick de loss den. Eftersom de var dåliga så bestämde Kaptenen att det fick bli nya. Sagt och gjort så blev nya beställda med dyr expressleverans och när de anlände så visade sej att de numer har gjort om modellen från 3 till 6 bladiga. Det var skönt när de var målade och på plats igen.

DSC_0538 DSC_0539

Undertiden hade Krabban målat och målat och målat och målat. En hel del färgstänk hamnade i ansiktet och gick endast att få bort med aceton. Antagligen hade vilken hudterapeut som helst hade gråtit om de sett detta. Nåja, Krabban kan ju vara förvissad om att det i alla fall inte kommer att växa några alger i ansiktet efter den behandlingen. Även propellern fick sej en rejäl omgång. Det är rätt vanligt att man målar propellern men här finns det två skolor. Kaptenen är av den senare och väljer att inte måla. Där emot så ska propellern putsas “lika skinande och fin som en vigselring”. Anod på propellern byttes och drevet behandlades och målades också.

DSC_0533 DSC_0536

Det var verkligen långa och tuffa arbetsdagar och klättringar upp och ner på ställningar och stege för att komma upp i båten. Det kändes rejält i kropparna efteråt. Varje dag gick vi, dammiga och lortiga till bästa “frukost stället” och åt en 2:a frukost med världens godaste handpressade apelsinjuice. Det smakade extra gott efter att ha jobbat några timmar.

DSC_0545 IMG_4877

Så efter ett riktigt bra “team-work” så var det på fredagen dags, en dag senare än tänkt pga bogen, för Resolute att komma tillbaka i sitt rätta element. En sista målning under kölen när båten hängde i luften och fantastiskt trevliga och hjälpsamma Marineros assisterade.

DSC_0555 DSC_0588 DSC_0599

Efter att ha kommit tillbaka till vår plats så ville vi bara njuta men det blev en hel schamponering av däck och sittbrunn. Det är ju förfärligt smutsigt och dammig på varvet och att inte städa skulle nästan vara som om att Resolute varit på spa med peeling, vaxning och piff och sen inte fått tvätta håret efteråt. Vad härligt det var att sen sätta oss ner och bara vara. Behöver vi säga att vi slog världsrekord, för att vara Kaptenen och Krabban, med att stupa i säng tidigt. I morgon ska vi inte göra någonting alls mer än att googla efter Spa i närheten. Det kan tänkas att besättningen också behöver läggas in för lite Spa- behandling efter den här veckan.

DSC_0590

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Spa dags

  1. Elisabeth, den avundsjuka skriver:

    Härligt med lite kroppsarbete!

    • Katarina skriver:

      I alla fall är det intressant att upptäcka att det ännu finns oupptäckta muskler i våra kroppar men det är rätt smärtsamt dock… 😀 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.