Summan av allt….

Kan det helt enkelt vara så att summan av allt är noll? Resolute har ju för en ganska lång tid  befunnit sej i ett varmt, soligt och härligt klimat när det har varit vinter, regn och rusk hemma. Nu, när det snart är mitt i sommaren, så kan vi konstatera att det mesta av allt fult och uschligt väder har samlats för att vänta in oss här i Scotland, dit vi anlänt tillsammans med Nicke.

DSC_0729, Cambeltown

Nicke pockade vi förresten upp i Belfast på lördagskvällen efter att Kaptenen och Krabban fått gå en lång promenad genom staden för att möta honom. Härligt återseende!

DSC_0657, Belfast

Ja vad ska vi säga om Belfast? Både Kaptenen och Krabban konstaterade att de aldrig, på hela resan, sett så mycket fulla människor som i Belfast, och då ska man inte förglömma att det dricks stora mängder rom i Västindien. Det var möhippe-grupper, gamla tanter, gubbar, folk i “cykel-barer” och helt allmänna grupper som rumlade runt i staden. Eftersom man tar seden dit man kommer, så slank vi naturligtvis in på en bar så att Nicke skulle kunna få en riktig, äkta Guiness. Vi var nog de mest nyktra personerna i den baren. Resolute låg på en fin bredsida i den lilla hamnen alldeles nära Titanic museet, som vi besökte nästa dag. Att det var väl värda pengar och mycket intressant var alla tre överens om efteråt.

DSC_0667, Belfast DSC_0664, Belfast DSC_0655, Belfast

Från den här “dockan” sjösattes Titanic. Visste ni förresten att det faktiskt var flera Svenskar som var med ombord och överlevde katastrofen?

DSC_0660, Belfast DSC_0659, Belfast

Söndag som det var, tänkte vi oss en trevlig söndags middag på någon pub. Pub hittade vi och kan ni tänka er, det var fullt ös i puben även på en söndag. Vi fick lite mat i oss och till efterrätt fick vi se ett äkta söndags-pubs-slagsmål också. Söndags eftermiddagarna verkar inte vara för de “faint hearted” tyckte Krabban, men vi blev strax lugnade av den glade Irländaren Terry (alternativt Terri) som berättade att det var inget att oroa sej för, eftersom de vevandes slagskämparna var kusiner.

DSC_0684, Belfast

Ja, det var Belfast, livligt men inte så snyggt.

DSC_0679, Belfast DSC_0670, Belfast

Vi hade målet att gå över till Skotska sidan men beslöt, efter ett skepparmöte, att gå lite norrut efter den Irländska kusten och landade så i den lilla byn Glenarm.

DSC_0697, Glenarm DSC_0748, Cambeltown DSC_0717, Glenarm

I böckerna stod det att det var 4m i hamninloppet och vi hickade till lite när djupmätaren gick ner till 2,7m, som tur var så ökade djupet men för säkerhetsskull la vi oss ytterst på bryggan. Vana som vi var från Belfast så sökte vi förstås upp byns lokala pub. Nu visade det sej att de hade två stycken och dessutom så låg de grannar. Så praktiskt, här kan man lätt gå torrskodd emellan.

DSC_0721, Glenarm

Redan tidigt nästa morgon tog vi sikte på Skottland eftersom man måste pricka in både vind, väder, tidvatten och strömmar. Seglingen var bra förutom bitvis stökigt vatten men vädret, alltså, det var minsann inget att hänga i julgranen. Kallt, regnigt och ruggit. Brrrrr! Men humöret var det i alla fall inget fel på!  I Cambeltown, på halvön Kintyre, fick vi den  stökigaste tilläggningen på hela resan, p.ga vinden, men det gick bra och underlättade att vi var tre. Sedan var det så skönt att krypa ner i båtens värme för ett parti 10.000.

Dagen där på vaknade vi lite chockartat av att det var sol!

DSC_0828, Cambeltown

Snabbt gav vi oss ut på byn, för här skulle vi också leta upp det anrika whiskey destilleriet Springbanks.

DSC_0759, Cambeltown

Vilken trevlig och lärorik dag det blev! Springbanks är ett av, eller kanske rent av det enda destilleriet i Skottland som fortfarande praktiserar det gamla hantverket, dvs allt görs manuellt på gammalt vis och de utför även hela processen själva. Även ett besök på det modernare Glengyle ingick. Kaptenen och Nicke var också mycket nöjda med en riktigt bra och lärorik whiskey provning som följde efteråt. Krabban nöjde sej gott med att vara bisittare och att ha fått miniatyr flaska från turen. Den tyckte hon skulle passa bra i necessärens medicinavdelning.

DSC_0773, Cambeltown DSC_0775, Cambeltown DSC_0776, Cambeltown DSC_0782, Cambeltown DSC_0810, Cambeltown DSC_0815, Cambeltown

Under förmiddagen mötte Krabban trevliga tant Emmely, som en gång i tiden faktiskt hade varit i Stockholm. Men det här med att vara med på kort tyckte hon var helt tramsigt, nej se det ville hon absolut inte.

DSC_0767, Cambeltown

Dock berättade tant Emmely om ditt och datt och när Krabban frågade om hennes favorit plats plats i byn, visade det sej vara Linda McCartneys garden. Ett försök att lokalisera trädgården gjordes före den guidade turen på destilleriet men det visade sej att tanten snurrat till det med vilken gata. Andra försöket gick bättre och det var en riktigt fin och rofylld plats. Linda McCartney, var en stor profil i Kintyre området och Paul och Linda McCartney drog sej ofta tillbaka till sitt lanthus i trakten för att få lugn och ro.

DSC_0824, Cambeltown DSC_0825, Cambeltown

Något som inte ger oss lugn och ro är vädret. Djupa lågtryck med mycket vind snurrar runt brittiska öarna och ger riktigt, som Krabban säger, osnyggt väder. Dagen till ära var det  12,1 grader i luften och 11, 4 grader i vattnet när Resolute, för motor fick stånga sej fram i stark motvind men tack och lov lugn sjö, eftersom vi gick på insidan av “Kintyre snoppen”. Regnet öste ner.  Kaptenen, Krabban och Nicke tittade på varandra och bara skakade på huvudena och skrattade. “Vilket härligt sommarväder” hördes titt som tätt under resan. Till och med Kaptenen frös och fick vira in fötterna i en filt, (Kaptenen får panik av strumpor.) Nu ska vi ta en genväg genom Crinan Canal som sägs ska vara mycket vacker. Ska vi våga hoppas på uppehåll och solsken? Fast, soltimmarna kanske är förbrukade från tiden i värmen, men uppehåll kanske kunde funka, vi har ju faktiskt fått rejäla skyfall emellanåt om nu summan av allt ska vara noll……

DSC_0663, Belfast

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Summan av allt….

 1. Annette skriver:

  Här på Vrångö skiner solen
  – men det blåser 20 så vi lutar resolut!

 2. Thomas Veber skriver:

  Hej,

  Trevligt att hänga med på pubrunda!

  Tur att vi är i Spanien, för här är det mycket bättre väder. Temperaturen här i La Coruña är nämligen helt uppe i 16 grader. Vi som trodde att det var kallt i juli, och då har vi faktiskt fyra grader mer än ni!

  Många hälsningar,
  Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.