Tour de Sicily

Då var det dags för en liten road-trip. Vi hade bestämt oss för att göra en “Tour de Sicily” där vi skulle se så mycket som möjligt av Sicilien på vår lite begränsade tid. Vi la Resolute i Marina di Ragusa, som visade sej vara en stor och trygg hamn. Trevliga omgivningar och vi har hört att det är många som “övervintrar” här. Förresten är fliken “hamnar” nu ganska uppdaterad, för er som är intresserade av det.  Här fick vi äntligen tvättat både kläder och båt. Vi startade på morgonen i vår lilla hyrbil, Ford Ka och första stoppet blev Ragusa Ibla. Den gamla delen av Ragusa city, som klamrar sej fast på den branta klippan och även är en del av UNESCOs världs arv.

DSC_0843, Ragusa Ibla DSC_0831, Ragusa Ibla

Vi strosade runt bland alla dessa smala gränder och gamla byggnader. Det mesta verkade vara gammalt där, som den här gamla bilen till exempel.

DSC_0838, Ragusa Ibla DSC_0829, Ragusa Ibla

Vi körde genom Siciliens landskap, ungefär diagonalt över ön, på kringeli-krok vägar och passerade olika typer av landskap men mestadels jordbruk. Förvånade var att Sicilien har väldigt mycket berg och kullar. Både Kaptenen och Krabban hade trott att det skulle vara mestadels platt. Efter en lång dags körande med lite lunchstopp på vägen så anlände vi till Palermo där vi bokat ett hotell i den historiska delen. Ja, nog var det en historisk del minsann. Trots en GPS och två telefoner så tog det oss över två timmar att hitta till hotellet. Vi snurrade i minimala gränder och nästan genom en fruktmarknad utan att hitta och då ska ni veta att vi inte var så långt ifrån heller.

DSC_0870, Palermo DSC_0850, Palermo

“Hade jag veta det här hade jag aldrig bokat det här hotellet!” sa Krabban medan Kaptenen körde genom riktiga  skumkvarter.

DSC_0853, Palermo DSC_0867, Palermo

Krabban var rädd att vi skulle bli borttappade för evigt i dessa “alleys and dunges” dit man knappt skulle vilja gå mitt på ljusan dag. Tillslut så hittade vi hotellet, som var en historisk byggnad som renoverats. På sena eftermiddagen och kvällningen så promenerade vi runt lite grann och hittade ett trevligt torg där vi fick oss en riktigt god middag. “Det känns nästan som om man är med i en Italiensk film” sa Kaptenen när vi blev kungligt serverade och smäktande toner av en riktigt duktig violinist, ljöd från torget och ackompanjerade middagen.

DSC_0866, Palermo DSC_0862, Palermo DSC_0877, Palermo DSC_0875, Palermo

Ingen ska väl säga att vi inte har sett Palermo nu men det är tyvärr inte de resmål man skulle rekommendera till någon. Riktigt ruffigt faktiskt. Synd också på alla dessa fina gamla byggnader som ingen bryr sej om att ta hand om. Desto snyggare vy fick vi i Monreale som ligger lite nordväst om Palermo. Där var vi in i en makalös Katedral. Den såg inte mycket ut utifrån men oj, när vi klev in. Vilket makalöst mosaik hantverk!

DSC_0887, Monreale DSC_0888, Monreale DSC_0891, Monreale

Fullt med skulpturer och annat, bland annat den här. Det skulle nu amningsmotståndarna se, mitt i en kyrklig kyrka!

DSC_0899, Monreale

Vi körde en “diagonalare” till och hamnade i kust staden Agrigento. Efter ett matstopp med pasta förstås så promenerade vi runt i de smala, väl omhändertagna, gränderna.

DSC_0918, Agrigento

Rätt var det var så befann vi oss utanför en stor “kyrkaktig” byggnad. Där fanns det en dörr och en nunna. Krabban sa ”hej” och frågade om Nunnan kunde berätta något om byggnaden. Ja, det kunde hon minsann och mot ett litet “bidrag” till klostret så fick vi en privat visning i, som det visade sej, den lite speciella kyrkan. Nunnan var så gullig och rolig och berättade anekdoter på en blandning av engelska och Italienska. När vi vinkade hej då då frågade Krabban om hon inte kunde få ta ett kort. “Nej, det går inte för sej för reglernas skull” men sen så kom hon på att hon kunde liksom stänga dörren och då kunde man kanske ta ett kort. Ja och så blev det.

DSC_0921, Agrigento DSC_0923, Agrigento

“Typiskt att jag glömde fråga om de hade några kakor att sälja” sa Krabban. Nunnorna har bakat kakor i hundratals år och förr i tiden var det bara nunnorna som fick baka kakor.  Strax utanför Agrigento ligger Valle dei Templi med sina antika lämningar. Bland annat de helt bevarade Concordia templet från 430 f.kr och diverse lämningar av andra grekiska (!) antika tempel.

DSC_0931, Agrigento DSC_0930, Agrigento

En “Road trip” är alltid ett välkommet avbrott för oss sjöfarare. Det var riktigt kul att, om än lite snabbt, få en uppfattning av Sicilien som ö. Nu ska vi skynda oss upp efter kusten för att hinna så långt som möjligt innan vi kommer att vara inblåsta några dagar, för att sen ta skuttet till Sardinien, ja och så byta vattenpumpen också som lagt av. Tur att vi köpte en ny i Lefkas.

DSC_0911, Agrigento

 

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tour de Sicily

 1. Erik skriver:

  Vilket underbart liv ni lever!

  • Dennis skriver:

   Kan bara hålla med ??.
   Men finns en vardag i detta också. Alltid något som skall lagas eller som behöver service. Ambitionen var att inte ha en ett göra lista. Detta har nu ändrats till att få den att inte växa för stor….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.