Turkost vatten och galna ankringar

Det var helt galet varmt för två nordbor men det hindrade minsann inte Krabban och Kaptenen från att ta en riktig sightseeing tur. Visserligen var första stoppen olika båtbutiker av varierande kvalitet, för att hitta en ny elkabel. Den gamla har lagt av, kanske brunnit upp eller något så det var som sagt elkabels jakt. I tredje affären fick vi napp och efter lite om och men skulle de fixa en ny till nästa dag. Sen blev det vandring i både gamla och nya stan som var riktigt trevlig.

DSC_0842, Korfu DSC_0848, Korfu

Till lunch bjöds det på den troligtvis högsta “Club sandwich” som skådats. Under dagen intogs naturligtvis också en mumsig souvlaki. Tvätten blev tvättad, men dock inte av oss för det visade sej att det inte fanns någon tvättmaskin och inte heller någon “self service” men dock en “hamnservice” som fixade den. Både Kaptenen och Krabban var mycket nöjda med vistelsen och trots värmen hanns det med motorservice med olje-påfyllnad, filter byte av olika slag och lite backslagskoll och remspänningar. Det var Kaptenen som stod för meckandet medan Krabban hejade på.

DSC_0847, Korfu DSC_0854, Korfu DSC_0830, Korfu

På vägen söderut längs Korfus kust hittade vi ett otippat trevligt ställe. I viken där vi ankrade, som för övrigt hittills haft resans varmaste vatten med 28,5 grader, fanns det en liten flod. Krabban och Kaptenen tog jollen och åkte på upptäcksfärd. Först var det bara fula buskar och luktade baj…förlåt gammal tång, men sen helt plötsligt dök en liten by upp. Där blev det ett stopp för lite middag, som visserligen inte gick till historien, men det var riktigt mysigt.

DSC_0880, Korfu DSC_0884, Korfu

Krabban och Kaptenen har under färden hållit utkik efter det här omtalade turkosa vattnet och tillslut, på lilla ön Paxos söder om Korfu hittades viken Lakka. “Äntligen lite snyggt vatten” utbrast Krabban och Kaptenen höll med. Lakka är en stor och populär vik. När Resolute dök upp var det rätt gott om utrymme….men sen vällde armadan av båtar in. Under helgen när även lokala Greker kom ut uppskattade Krabban att det nog låg 80 båtar i viken. Det var fullt upp att kolla på “russel i hamnen” där det ankrades hejvilt. Vi klarade oss riktigt bra och Kaptenen behövde vara köra bort två stycken, bland annat en Italienare som tyckte att det verkade bra att ankra i princip bredsida med oss. Vi låg still i tre nätter och bara badade, läste bok och njöt.

DSC_0890, Paxos DSC_0886, Paxos

 

Av alla knasiga ankringar vi såg tog den här båten priset.

DSC_0896, Paxos

Först droppade han ankaret mitt framför och kors över en stor motorbåts ankare, som de höll på att ta upp. Vid andra försöket kom de i full fart framåt när gubben släpper ankaret. Det försvann under och efter båten förstås och så blev det tvärstopp med hela kättingen under kölen och dess utom kom de naturligtvis alldeles för nära en annan båt när båten, till deras förvåning, vände sej helt om. Mycket underhållande i alla fall. Efter den fina viken med sin gulliga by, där vi också kollade in fotbollsfinalen, så tog vi oss vidare till nästa, ännu mindre ö, Antipaxos.

DSC_0909, Paxos DSC_0900, Paxos

Just innan vi skulle ge oss av så fick vattenpumpen fnatt. Det visade sej efter snabb felsökning att varmvattenberedaren nu gett upp och sprutade ut vatten! Det var verkligen tur att vi var ombord för annars hade vi antagligen haft 100 liter vatten i kölsvinet. (Kölsvinet är allra längst ner i båten. Helt knasigt namn tycker för övrigt Krabban) Nu kunde vi stänga av pumpen snabbt och efter att, som vanligt, röjt ut halva båten så att Kaptenen kunde klättra ner i stuvfacks-hålet för att mulle-mecka med pumpen så löste det sej bra. Ja, alltså nu har vi inget varmvatten men med en Kapten som varit scout och en Krabba som är van med stugliv i norrbotten, så gör vi som förr, helt enkelt värmer varmvatten. Inte för att vi behöver så mycket dessa varma dagar men till disk och en och annan kroppstvagning är det ganska bra. Nu återstår det bara att jaga tag på en ny varmvattenberedare.

Ön Antipaxos skulle enligt en turist-broschyr, ha två stränder på Greklands 10-i-top lista. När vi passerade dem konstaterade vi att den som hade skrivit broschyren antagligen inte hade varit på någon annan Grekisk strand, alls. “ Knökat” med båt och parasoller var det och Kaptenen och Krabban tittade på varandra och rös. “Det här var väl inte särskilt snyggt heller” sa Krabban. “Nej verkligen inget särskilt” sa Kaptenen och så susade vi vidare. Efter några uddar hittade vi en fin och nästan ensam vik där vi la till.

DSC_0922, Antipaxos DSC_0923, Antipaxos

Lagom till att Krabbans bok var som mest spännande så kom dom, charterbåtarna. Först kom “The F-factor” (Fransosen) som till att börja med korsade en annans ankare och hamnade oroväckande nära oss men förvånande, så löste de det hela på ett bra sätt. Sen kom dansken…. Efter att först ha korsat vårt ankare så höll han på att backa in i oss för att sen försöka sej på den andra sidan och gick på grund. Nu kände Kaptenen att de nog behövde lite hjälp men efter ett tag avböjde de…var på de hamnade långsida med oss. Kaptenen som ännu satt i jollen la sej kvickt emellan. “Du har jollen emellan “sa Dansken. “Ja och det är bra för jag är rädd om min båt” sa Kaptenen. Efter mycket stök så kom Dansken någorlunda ifrån oss, men vi låter nog jollen ligga i som fender i natt för säkerhetsskull. “Det här är verkligen inte bra för mina nerver” sa Krabban och Kaptenen bara skrattade.

DSC_0925, Antipaxos

I morgon åker vi mot Lefkas där vi ska sammanstråla med våra Holländska vänner på K’Dans och då lär det bli en match i 10.000 om den så åtråvärda trofén. Hoppas, hoppas att  den får stanna på Resolute.

DSC_0875, Korfu

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Turkost vatten och galna ankringar

  1. Karin skriver:

    Vilken härlig och händelserik semester ni har. Kram på er?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.