VM-tävlingar och en legend.

Vi har nu kommit till Cascai i södra Portugal och ville ligga i en trygg och säker hamn undertiden som det ska vara lite busväder.

DSC_0570 DSC_0584 DSC_0588

Efter en lång dag på havet är man rätt trött och det blev en riktigt supersur Landkrabba som först hade fått beskedet att, ”om ni har en båt som är upp till 12m så finns det plats, men om båten är 12,10m och uppåt så finns det inte plats”. Resolut är på pappret 12,20m, ja så ni förstår ju “citronen”. Här klev så Kapten Dennis in på ett mycket föredömligt sätt och på sitt Svenskt,vänliga men också mycket tydligt och bestämda sätt, lyckades han fixa till sej en plats ändå. Behöver vi nämna att Landkrabban sken som solen vid nyheten och på en trygg och lugn plats kunde vi förtöja för kvällen.

Tro det eller ej men ännu en gång att vi råkar hamna mitt i lite tävlingar. Förra gången var det ju Galicien mästerskapet i rodd, där vi låg ankrade på första parkett. Nu visade det sej också att vi helt otippat hamnade på VM i RC44.

DSC_0597 DSC_0631 DSC_0654

En racing-segelbåt som är just lite mer än 13m lång och gjord av bara kolfiber och supersnabb. Det fiffiga med de här båtarna är att de kan “plockas ner” så att de och all utrustning ryms i en 40-fots container vilket gör att de transporteras både lätt och, för båtar, förhållandevis billigt. Även masten plockas ner i två delar. De har haft tävlings-race i flera dagar och idag fick de minsann känna på rejält med  vind.

DSC_0614 DSC_0618

Två Svenska båtar, Artemis och Artemis youth deltog men det blev sett ur Svensk synvinkel tyvärr Nika, (Rus) som vann VM. Här firar segrarna, traditionsenligt, med att slänga sin Skipper i vattnet.

DSC_0622 DSC_0621 DSC_0653

Det var inte bara stora båtar som tävlade idag, denna blåsiga dag. Även optimister var ute i väldigt stor och guppig sjö. “Men oj, det där kan väl aldrig sluta väl” tyckte Landkrabban, men dom var super duktiga och modiga och fixade vågor och vind galant.

DSC_0575

Nu har vi också fått se en riktig legend på nära håll. Vi hade tankat och låg ännu på vänt-bryggan , då kom den förbi, legenden! Det var den fantastiskt fina och världsberömda båten Endeavour.

Endeavour är en klassisk J-båt som är 40m lång och byggdes till Americas Cup 1934. Efter att i princip varit borttappad och ett totalt vrak, hittades hon 1984 av Elizabeth Meyer som tog som projekt att reparera båten och tillslut, 1989 så seglade Endeavour igen efter 52år. Rätt coolt faktiskt och oj vilken vacker båt! Vi hade på våran GoPro kamera och är glada att ha fått med detta på film. Första bilden är ett “klipp” från våran film.

Screen Shot 2015-10-04 at 22.45.37 DSC_0566

Vi han strosa lite i Cascai också medan det var uppehåll. Det har varit varmt med ömsom sol och mulet under dagen men nu på kvällen viner vinden och det regnar. Då är det minsann gott att mysa nere i båten.

DSC_0579

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på VM-tävlingar och en legend.

  1. Lisa skriver:

    Tack för alla härliga reportage!!!
    Vi har strålande höstväder så det känns sådär att jobba…. 🙁

    KRAAM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.